x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Secretele şefilor eficienţi

Secretele şefilor eficienţi

de Sînziana Stancu    |    07 Dec 2011   •   21:00
Secretele şefilor eficienţi

Este suficient sa fii foarte bine organizat pentru a obtine performante in tot ce vrei sa faci. Succesul este, in primul rand, al celor care stiu cum sa munceasca fara sa se epuizeze, care au un plan bine si din timp stabilit si care isi cunosc foarte bine prioritatile. In esenta, exista cateva reguli simple, experimentate dupa metodele specialistilor in dezvoltare personala.

Prima 'regula' a omului eficient este sa inceapa ziua 'cu dreptul'. Pentru asta, trebuie sa se trezeasca bine dispus. Somnul nocturn trebuie sa fie bun, suficient, pentru ca organismul sa se odihneasca si sa-si incarce bateriile. Somnul alunga oboseala acumulata peste zi si reface organismul, astfel incat sa poti deschide usa biroului plin de energie, lipsit de stres si, de ce nu, optimist si chiar cu o doza de umor. Muzica sau emisiunea preferata ascultate in timp ce mergi cu masina spre birou sunt foarte bune pentru a-ti crea o asemenea stare. Deci, nu uita ca 'ziua buna de dimineata se cunoaste'!

Un mic dejun luat, pe cat posibil, cu familia sau cu persoana iubita face si el minuni pentru o zi reusita, iar cat priveste pranzul, acesta nu trebuie in nici un caz 'sarit'. 'Trebuie sa eviti sa sari peste masa de pranz daca vrei sa «functionezi» bine. In plus, pranzul poate fi si o ocazie privilegiata de a socializa cu subalternii sau colegii si de a schimba cu ei idei si a gasi impreuna solutii la diferite probleme intr-o maniera mai relaxata, lipsita de constrangerile celei «oficiale», de la birou', povesteste din propria-i experienta un agent imobiliar, Rodolphe, citat de Pampa Presse. Rodolphe atrage atentia ca mesele luate cu colegii nu trebuie 'stropite' cu alcool, tocmai pentru ca mintea sa fie limpede si ideile clare.

Un alt moment privilegiat este pauza. Aceasta trebuie aleasa cu istetime insa. Putina relaxare fizica si psihica este esentiala mai ales inaintea unei reuniuni importante, a semnarii unui contract sau a unor negocieri dificile. Pauza poate insemna o mica discutie la telefon cu o persoana apropiata, o ceasca de cafea, o tigara fumata in tihna (dar nu mai multe!), dezlegarea de cuvinte incrucisate sau sudoku. E buna si o plimbare de un sfert de ora in parcul din apropiere sau intr-un alt loc care iti face placere si te deconecteaza. Procedand astfel, esti mai bine pregatit sa reiei lucrul si sa rezolvi probleme importante.

Definirea prioritatilor este 'piatra de temelie' a productivitatii in opinia specialistilor in dezvoltare personala. O buna orientare privind sarcinile pe care le ai de indeplinit in ordinea importantei si a timpului de rezolvare a acestora te ajuta in primul rand sa te concentrezi asupra esentialului si sa rezolvi totul mai usor. Amestecand lucrurile, te vei incurca si nu vei rezolva mare lucru, riscand chiar sa pierzi esentialul. Ca sa nu ti se intample asa ceva, fa o lista a prioritatilor si a altor sarcini pe care le ai de rezolvat in ziua respectiva. Enumerate astfel pe hartie, 'le vezi' mai usor, 'te programezi' mental pentru rezolvarea lor si nu risti sa uiti vreuna... Dar, totodata, nu uita sa te uiti pe lista, sa tai ce ai reusit sa faci si sa vezi ce ti-a mai ramas. Daca sarcinile de rezolvat sunt multe si timpul este limitat, noteaza-le si pe telefonul mobil si programeaza-le cu 'alarma'.

Sa nu pici in plasa tehnologiei. Foloseste-o cu zgarcenie chiar, limitandu-te la chestiunile importante care trebuie transmise ? e-mail-uri, SMS-uri, imagini etc. Tehnologia trebuie sa te faca sa castigi, si nu sa-ti pierzi timpul cu ea. Mai lasa telefonul sa sune daca nu este ceva important sau un e-mail fara raspuns imediat, daca ai ceva mai important de facut.

Daca esti sef sau patron si vrei sa-ti 'sfaraie' afacerea, inconjoara-te de oameni competenti. Ei vor sti cel mai bine cum sa te ajute, pentru ca stiu ce vrei de la ei si ce au ei de facut ca sa-ti fie de folos si treaba sa mearga ca pe roate. Cu astfel de oameni in jur, esti si tu mai linistit si mai productiv, pentru ca poti sa le delegi anumite sarcini. Nu in ultimul rand, invata sa spui 'NU!', dar nu din ambitie 'c-asa vreau eu!', ci numai daca situatia respectiva nu te avantajeaza sau nu crezi ca-ti poate rezolva problema, iti intarzie sau iti zadarniceste planurile.

×
Subiecte în articol: fun