x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Serbia este principala ţintă a investitorilor care se relochează din România şi Bulgaria

Serbia este principala ţintă a investitorilor care se relochează din România şi Bulgaria

11 Noi 2008   •   00:00

Serbia este principala ţintă a investitorilor străini care vor să relocheze din România şi Bulgaria producţia de piese auto, afacerile din domeniile IT şi farmaceutic, a declarat, marţi, şeful Agenţiei de Promovare a Investiţiilor şi Exporturilor de la Belgrad, Vesna Peric.



"Investitorii străini nu au renunţat la Serbia şi nu au anulat planurile de investiţii ca urmare a crizei financiare internaţionale. Din contră, în ultima săptămână am primit cel puţin o duzină de cereri din partea unor companii care vor să se mute din România şi Bulgaria în Serbia", a spus ea.

Oficialul sârb nu a dorit să nominalizeze companiile respective, însă a precizat că sunt din mai multe domenii.

"Sunt din domenii variate: producţie de baterii, piese auto, unităţi de tip call center din industria IT, farmaceutic", a adăugat Peric.

Totodată, şomajul de 20% şi costul mai scăzut al forţei de muncă, comparativ cu state ca România, unde şomajul este de doar 4% iar salariile au crescut semnificativ, atrag investitorii, susţine agenţia sârbă.

Serbia a estimat investiţii străine de cinci miliarde de dolari în 2008, însă, potrivit băncii centrale, a reuşit să atragă, în primele nouă luni, doar 2,4 miliarde de dolari. Investiţiile străine directe şi cele de portofoliu s-au ridicat la trei miliarde de dolari.

Deficitul de cont curent al Serbiei este de 18,5% din Produsul Intern Brut, fiind necesare investiţii şi credite de cinci miliarde de dolari anual pentru asigurarea stabilităţii economice.

În 2009, Serbia va încerca să atragă investiţii în domeniul bioingineriei, IT, telecomunicaţiilor, textilelor, producţiei de mobilă şi în industria filmului, a precizat Peric.

Criza financiară internaţională a afectat economia sârbă, statul aflându-se în negocieri cu Fondul Monetar Internaţional pentru contractarea unui împrumut.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea