15:49 • Un articol publicat în L’Osservatore Romano, ziarul oficial al Vaticanului, condemnă seria aventurilor lui Harry Potter, scrisă de britanica J. K. Rowling, pentru că promovează vrajitoria şi ocultismul în rândul copiilor.
Un articol publicat în L’Osservatore Romano, ziarul oficial al Vaticanului, condemnă seria aventurilor lui Harry Potter, scrisă de britanica J. K. Rowling, pentru că promovează vrajitoria şi ocultismul în rândul copiilor.Articolul condemnă dur carţile lui Rowling, care se numără printre cele mai bine vândute opere literare din lume. L’Osservatore Romano îl cataloghează pe Harry Potter drept “un tip greşit de erou” care “promovează vrăjitoria”. Sub titlul “Cele două chipuri ale lui Harry Potter”, articolul concluzionează că, “în ciuda valorilor pe care le întâlnim de-a lungul naraţiunii, la baza acestei poveşti stă vrăjitoria propusă ca ideal pozitiv”. “Cunoaşterea ocultismului permite manipularea violentă a lucrurilor şi oamenilor”, mai scrie autorul acestui articol. “Sfârşitul justifică mijloacele, cum că cei aleşi, intelectualii, ştiu cum să controleze magia neagră pentru a o transforma în ceva pozitiv”, mai scrie în acelaşi articol, în care se adaugă faptul că este “o mare minciună, pentru că avem de-a face cu vechea tentaţie Gnostică de a confunda adevarul şi mântuirea cu o cunoaştere secretă”.
“Să spui că oamenii obişnuiţi care nu au cunoştinţe despre magie («încuiaţii») nu ştiu decât să facă lucruri rele constituie o atitudine diabolică”, se spune în acelaşi articol.
Autorul articolului compară franciza “Harry Potter” cu alte două serii din literatura classică pentru copii, “Cronicile din Narnia”, de C.S. Lewis, şi “Stăpânul Inelelor”, de J. R. R. Tolkien, ambele scrise de nişte creştini foarte credincioşi. Articolul scris de Edoardo Rialti, profesor de literatureă la Universitatea din Florenţa spune că operele lui Tolkien şi Lewis indică o “transcendenţă şi frumuseţe a infinitului”, în timp ce seria “Harry Potter” promovează o spiritualitate “confuză şi inversată: o lume în care răul este bun” caracterizată printr-o “vagă filozofie new-age”.
Articolul este o replică la un alt articol apărut pe aceeaşi pagină a cotidianului, scris de Paolo Gulisano, autorul unei carţi despre Tolkien. Acesta a scris despre “Harry Potter” că promovează valori precum “alegerea binelui, sacrificiul, prietenia, dragostea”.
Vaticanul a început să critice din ce în ce mai dur seria “Harry Potter” de când fostul cardinal Joseph Ratzinger, un teolog cu păreri puternice despre diavol şi exorcizare, a devenit papa Benedict al XVI-lea.
Spre deosebire de acesta, fostul papa, Ioan Paul al II-lea, a lăudat-o pe J. K. Rowling, pentru că duce o viaţă de bună creştină şi a spus că “Harry Potter” este o formă clară de luptă împotriva satanismului.