Pentru cei mai mulţi dintre americani, râsul nu este doar cel mai bun tratament, ci singurul tratament posibil! Aceasta este concluzia documentarului “Sicko” al lui Michael Moore, pe care telespectatorii îl pot urmări, în premieră, sâmbătă, începând cu ora 23:00.
Sănătatea bolnavă a Statelor Unite
Pentru cei mai mulţi dintre americani, râsul nu este doar cel mai bun tratament, ci singurul tratament posibil! Aceasta este concluzia documentarului “Sicko” al lui Michael Moore, pe care telespectatorii îl pot urmări, în premieră, sâmbătă, începând cu ora 23:00. După ce a câştigat premiul Oscar cu documentarul “Cântec pentru un masacru” (“Bowling for Columbine”) şi marele premiu la festivalul de film de la Cannes cu “Fahrenheit 9/11”, Michael Moore lansează o nouă provocare – “Sicko”, documentar nominalizat anul acesta la premiile Oscar, care încearcă să pună un diagnostic corect sistemului american de sănătate.
CRIZĂ. Deşi sintagma “sănătate publică” se presupune a fi un lucru cât se poate de serios, fără nici o legătură cu comedia, Moore foloseşte umorul ca o armă îndreptată asupra unuia dintre “cele mai bolnave” sisteme ale societăţii americane.
Documentarul urmăreşte vieţile unor americani obişnuiţi, care au fost serios afectate, sau chiar curmate de proasta funcţionare a sistemului de sănătate. Această criză gravă nu afectează numai cele 47 de milioane de cetăţeni americani care nu beneficiază de asigurări medicale, ci şi milioanele de plătitori fideli, condamnaţi la neputinţă, disperare şi umilinţă de birocraţia din acest sistem.
CODAŞĂ. Cea mai bogată ţară a planetei se află în coada clasamentului în ceea ce priveşte sănătatea, comparativ cu ceea ce se petrece în Canada, Marea Britanie şi Franţa – aceasta însă fără a mai menţiona exemplul Cubei... Căci “Sicko” face publicitate sistemului de sănătate cubanez mai mult decât ar face-o cubanezii înşişi.
Michael Moore a urmărit cazul unui grup de cetăţeni americani care au lucrat ca voluntari pentru curăţarea zonei afectate de atentatele de la 11 septembrie şi care au dezvoltat probleme respiratorii în urma acestui fapt. Nici unul dintre aceşti eroi nu şi-a putut găsi o alinare a suferinţelor pe teritoriul Statelor Unite. Au găsit însă în Cuba, unde i-a dus Michael Moore, pentru a se bucura de sistemul sanitar gratuit de acolo.
Info
MARELE CANION. Marele Canion este considerat una dintre minunile lumii. Cu toate că a reprezentat subiectul numeroaselor studii şi cercetări realizate de mai bine de 100 de ani, acest peisaj natural uimeşte încă geologii. Documentarul “Planeta la control: Marele Canion”, difuzat de National Geographic Channel luni, de la ora 19:00, prezintă o seamă de experţi care încearcă şi astăzi să rezolve misterele privind formarea Marelui Canion dar şi a continentului nord-american.
FORMAREA AMERICII. America de Nord, un continent care acoperă o suprafaţă de aproape 26 de milioane km2, este înzestrat cu caracteristici geologice incredibil de variate. Însă nu ni se întâmplă prea des să ne întrebăm de unde a apărut acest pământ? Acum cât timp a început să se formeze? Ce procese au dus la crearea acestui relief unic? Acest episod din seria “Planeta la control” examinează modul cum s-a format cel mai vechi continent al Terrei, America de Nord.
Rubrică realizată de Raluca Grinţescu