x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Star Wars în familie

Star Wars în familie

de Anca Nicoleanu    |    27 Ian 2011   •   22:00
Star Wars  în familie
Sursa foto: Lucian Alecu/Jurnalul Naţional

„Războiul Stelelor” nu mai are de mult secrete pentru Lu­­cian Mîndruţă. Cam de prin 1978, de „când a ieşit pri­mul Star Wars şi a venit şi în România”, spune realizatorul tv. Iar favoritul său, Darth Vader, singurul personaj complex din Star Wars, „un om bun care devine rău şi care sfâr­şeşte prin a redeveni bun”, îi fascinează acum pe cei doi bă­ieţi ai lui Mîndruţă, Mihai (8 ani) şi Matei (6 ani), care se de­clară la rându-le fani „Războiul Stelelor”. „Când am vă­zut primul Star Wars am fost absolut fascinat de spectacolul vizual. Aveam 11 ani. A fost un şoc.

Chiar aveam senzaţia că sunt acolo, în Cosmos. Şi ştii din ce cauză senzaţia asta a fost atât de intensă? Pentru că George Lucas a făcut o revoluţie în materie de filme SF. Până la el, absolut toate lu­crurile din filmele SF erau ca noi, polizate, strălucitoare, per­fecte. Aici, vezi navele rebelilor murdare, îngălate, pa­ra­dite, de parcă au trecut cu ele prin 15 războaie. Deci Star Wars, dintr-o dată, te-a pus în perspectiva unei istorii ga­lac­tice pe care o simţeai la nivelul ăsta de detalii. Sigur, na­veta lui Darth Vader e frumoasă, pentru că e Darth Vader şi pentru că probabil avea spălătorie pentru navete...”, explică Lucian. De ce îi place Darth Vader în mod special? „Pentru că lui Vader i se întâmplă lucruri. Ceilalţi sunt unidimensionali, sunt ori buni, ori răi. El e singurul perso­naj complex din Star Wars.”

 CLONELE. Din America, Lucian şi-a cumpărat o cască identică cu a lui Vader, le-a luat copiilor costume de clone, dar şi un partener de joacă, pe R2D2. „Mihai şi Matei sunt îmbrăcaţi în uniforme de clone, care sunt din cea de-a tre­ia serie de desene animate care a apărut acum doi-trei ani. Şi care e, de fapt, o exploatare comercială a filonului Star Wars care însă nouă, fanilor adevăraţi, nu ne place. Nu ne uităm la desenele animate de pe Cartoon Network pentru că sunt proaste, nu mai au nimic din scânteia originalului”, continuă realizatorul emisiunii „Nimic important” de la Antena 2. Copiii s-au familiarizat cu personajele din Răz­bo­iul Stelelor de când s-au născut. „Mi­hai s-a uitat prima oară la Star Wars când avea 1 an şi ju­mă­tate”, adaugă Mîndruţă.

 STAR WARS ŞI FETELE. „Am fost şi fan SF, mi-a plăcut universul ăsta”, îşi continuă Lucian povestirea. „A fost o evadare din lumea în care trăiam noi în anii ’70-’80, lumea aia tristă, gri, a comunismului, iar Star Wars era un loc spectaculos în care ţi-ai fi dorit să te afli. Nu e un film nea­pă­rat bun, povestea e subţire, e de fapt un western în costume spaţiale, dar este foarte bine realizat tehnic. Sunt filme SF mult mai bune, de exemplu, «Călăuza» lui Tar­kov­ski, ori «Solaris». Apoi să nu ui­tăm seria «Alien», care e o serie bună, o avem şi pe asta şi ne place mult, şi «Star Trek», mai sunt filmele «Stargate», «Armata celor 12 maimuţe», «Al cincilea element» şi, recent, «Avatar», care ne place foar­te mult. Am fost de câteva ori la cinema să-l vedem în 3D. Şi primul Star Wars l-am văzut la cinematograf de zece ori. Mă duceam cam o dată pe săptămână, când puneam mâna pe nişte bani. Nu era scumpă distracţia, biletul costa doar 2,50 lei”, îşi aminteşte Lucian. Pasiunea lui Mîndruţă pentru „Războiul Stelelor” a luat o pauză în adolescenţă. „Atunci eram cu fetele, şi ele nu iubesc chestia asta, dar de când au apărut băieţii...”. De altfel, nici soţiei lui, Ioana, nu-i place Star Wars. „E fată! Nu poţi să convingi o fată să-i placă «Războiul Stelelor».”

×
Subiecte în articol: fun