x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Staţia Spaţială Internaţională poate fi evacuată. Din cauza WC-urilor!

Staţia Spaţială Internaţională poate fi evacuată. Din cauza WC-urilor!

de Ovidiu Ciutescu    |    03 Iun 2008   •   00:00
Staţia Spaţială Internaţională poate fi evacuată. Din cauza WC-urilor!

15:03 • Defecţiunea toaletelor de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a devenit o problemă atît de gravă, încît ar putea conduce, în cele din urmă, la evacuarea echipajului spre Pămînt, a afirmat marţi un oficial rus din programul spaţial, citat de AFP.

Defecţiunea toaletelor de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a devenit o problemă atît de gravă, încît ar putea conduce, în cele din urmă, la evacuarea echipajului spre Pămînt, a afirmat marţi un oficial rus din programul spaţial, citat de AFP.

UNDE NE FACEM NEVOILE? "Avem o problemă serioasă cu sistemul sanitar. Este un incident serios. În asemenea circumstanţe, am putea proceda la o evacuare de urgenţă" a echipajului, a averizat Vladimir Soloviev, şeful programului rus de zboruri cu echipaj. Acesta a sugerat însă că evacuarea echipajului nu este o opţiune luată în calcul în prezent, sistemul fiind parţial reparat, şi a precizat că noi reparaţii sunt prevăzute joi şi vineri. De o săptămînă, cei trei membri ai echipajului permanent al ISS - doi ruşi şi un american - au fost nevoiţi să apeleze la soluţii alternative, din cauza unei defecţiuni a sistemului de evacuare a urinei. Naveta spaţială americană Discovery, cu echipajul său de şapte astronauţi, a sosit luni pe ISS pentru a instala al doilea şi cel mai important modul al labboratorului japonez Kibo şi a livra o pompă pentru toaletele defecte. Naveta a adus echipajului şi provizii de saci individuali pentru colectarea urinei şi excrementelor. În loc să utilizeze apă, toaletele de pe ISS sunt echipate cu un tub care aspiră deşeurile printr-un jet de aer comprimat şi le transferă către un orificiu, pentru ca nimic să nu scape, potrivit NASA. Deşeurile solide sunt strînse şi stocate, iar urina este păstrată într-un tub pentru a fi reciclată, fiind transformată în special în apă potabilă.

×
Subiecte în articol: magazin