x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sting, acuzat de furt intelectual

Sting, acuzat de furt intelectual

de Jurnalul National    |    19 Apr 2008   •   00:00
Sting, solistul trupei The Police, a fost acuzat de un cîntăreţ american că s-a inspirat din experienţele sale de viaţă pentru a scrie hiturile “Message in a Bottle” şi “Roxanne”, informează Mediafax. Cîntăreţul Roy Smith, originar din Nevada, l-a dat în judecată pe Sting, acuzîndu-l pe acesta că s-a inspirat din viaţa lui pentru cele două hituri şi că nu i-a plătit drepturile de autor. Potrivit dosarului, Smith spune că Sting a compus melodiile “Roxanne” şi “Message In A Bottle” după ce au purtat o lungă discuţie, prin anii ’70. Smith spune că Sting l-a auzit cîntînd în restaurantul Molly’s Garden din Reno, în 1977, şi l-a întrebat dacă vrea să bea ceva. Cei doi au discutat despre multe lucruri din viaţa lui Smith, inclusiv despre modul în care acesta s-a simţit după moartea tatălui lui, cînd i-a scris mamei sale un mesaj, pe care l-a pus într-o sticlă. De asemenea, el spune că i-a vorbit lui Sting despre prietenia sa cu o prostituată pe nume Roxanne. Un purtător de cuvînt din partea poliţiei a spus că Smith va trebui să rezolve problema pe cale civilă, deoarece perioada în care putea să-l dea pe Sting în judecată pentru furt intelectual a expirat. Avocaţii lui Sting, pe numele real Gordon Sumner, au negat acuzaţiile cîntăreţului.

 

Agenţia spaţială europeană recrutează astronauţi

Agenţia spaţială europeană (ESA) a lansat vineri la Paris o campanie de recrutare de astronauţi, oficialii organizaţiei aşteptîndu-se la mai multe zeci de mii de candidaturi, din care vor alege doar patru persoane, care vor intra în exclusivistul grup al cosmonauţilor europeni, informează Mediafax. Înscrierile se fac online, începînd cu 19 mai, şi se adresează celor 17 ţări membre ale ESA. Organizatorii se aşteaptă la 20.000-50.000 de candidaturi, a indicat în cursul unei conferinţe de presă Michel Tognini, şeful corpului european al astronauţilor, care numără opt membri. Candidaţii, persoane cu vîrsta cuprinsă între 27 şi 37 de ani, vorbitoare de limbă engleză, trebuie să aibă “rezultate deosebite în disciplinele ştiinţifice” şi calităţi deosebite “umane (spirit de echipă, caracter puternic, stabilitate emoţională)”. “Femeile sunt binevenite, însă se prezintă puţine”, a spus cu regret fostul astronaut. O preselecţie (studii, competenţe fizice etc.) va preceda testele de selecţie, unde se vor evalua aptitudinile profesionale şi psihologice, starea de sănătate etc. Persoanele alese vor fi anunţate în 2009. Viitorii astronauţi nu vor putea ajunge în spaţiu înainte de 2012-2013. Misiunile lor ar putea dura cel puţin şase luni şi vor include un sejur lung pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) sau zboruri pe Lună sau Marte, a precizat Jean-Jacques Favier, director adjunct al Centrului Naţional de Studii Spaţiale (CNES). Cu această campanie Europa vrea să se asigure că îşi menţine “competenţa în zborurile cu echipaj uman”, mai ales după ce a devenit partener cu drepturi depline pe ISS, după instalarea laboratorului Columbus şi lansarea ATV-ului de aprovizionare Jules Verne, ambele conectate în prezent la Staţie.

 

Actorul francez Edouard Baer, maestru de ceremonii la Festivalul de Film de la Cannes

Actorul şi realizatorul de televiziune francez Edouard Baer va fi maestru de ceremonii la cea de-a 61-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfăşura în perioada 14-25 mai, potrivit postului de televiziune Canal+. Actorul, care a putut fi văzut în filme precum “Dumnezeu e mare, eu sunt mititică”, alături de Audrey Tautou, “Agenţii Zero-Zero” şi “Brigada Tigrilor”, se va ocupa de ceremoniile de deschidere (prezentarea juriului şi a programului festivalului) şi de închidere ale Festivalului de la Cannes, informează Mediafax. Filmul “What Just Happened”, o satiră hollywoodiană, cu Robert de Niro în rolul unui producător american care încearcă să supravieţuiască umilirilor la care este supus în cetatea filmului, va fi proiectat în închiderea evenimentului, însă nu se cunoaşte titlul producţiei care va marca debutul acestuia. Programul ediţiei a 61-a a festivalului, al cărui juriu va fi prezidat de regizorul nord-american Sean Penn, va fi anunţat la 23 aprilie. În programul festivalului a fost inclusă avanpremiera mondială a filmului “Indiana Jones and the The Kingdom of the Crystal Skull” de Steven Spielberg, care va avea loc la 18 mai. Anul trecut, Premiul Palme d’Or a fost atribuit dramei româneşti “4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile” de Cristian Mungiu.

 

Amsterdam ­ Capitală Mondială a Cărţii, după Bogota

Oraşul olandez Amsterdam va lua locul la 23 aprilie, de Ziua Mondială a Cărţii şi Drepturilor de Autor, oraşului columbian Bogota în postura de Capitală Mondială a Cărţii, informează Mediafax. Pe parcursul prezentării programului “Amsterdam, Capitală Mondială a Cărţii”, directoarea acestuia, Lidy Klein Gunnewiek, a afirmat că oraşul olandez “a fost dintotdeauna un oraş al libertăţii de exprimare”, oferită scriitorilor pentru publicarea cărţile pe care nu le-au putut publica la ei în ţară. Titlul de “Capitală Mondială a Cărţii”, conceput de către UNESCO pentru o perioadă de un an, “oferă oraşului Amsterdam o oportunitate unică de a-şi consolida reputaţia de loc de refugiu pentru cuvîntul liber”, au afirmat organizatorii. Potrivit lui Gunnewiek, denumirea evenimentului ­ “O carte deschisă, o minte deschisă” ­ se poate traduce nu numai prin atenţia care trebuie acordată cărţii, ci şi prin importanţa lecturii şi a scrisului. Organizatorii i-au ales pe filosoful secolului al XVII-lea, Espinoza, pe Anne Frank şi pe autoarea de cărţi pentru copii, Annie M.G. Schmidt, drept imagine a lumii Literelor, pentru acest eveniment. Cei trei autori, legaţi în mod deosebit de oraş, au apărat, fiecare în felul său, libertatea de exprimare, după cum a afirmat Gunnewiek. Programul “Amsterdam, Capitală Mondială a Cărţii” se deschide la 21-22 aprilie, cu un simpozion despre drepturile de autor în era digitală.

 

O studentă la Yale susţine că a făcut avorturi repetate pentru un experiment artistic

O studentă a Universităţii Yale, din SUA, susţine că şi-a indus mai multe pierderi de sarcină pentru un proiect artistic, acesta fiind catalogat drept “creaţie fictivă” de către decanii instituţiei, relatează Mediafax. Aliza Shvarts, studentă la Facultatea de Arte a prestigioasei Universităţi Yale, a spus că s-a inseminat artificial “de cîte ori a putut”, în timp ce lua şi pastile pentru inducerea avortului. Conducerea Yale, pe de altă parte, susţine că proiectul este o păcăleală pentru a atrage atenţia publicul. “(Shvarts) a spus, în faţa a trei oficiali ai Yale, inclusiv doi decani, că nu s-a inseminat artificial şi nu şi-a indus pierderi de sarcină. Întregul proiect este o creaţie artistică, o ficţiune menită să atragă atenţia asupra ambiguităţii ce înconjoară forma şi funcţiile trupului unei femei”, a spus un purtător de cuvînt al universităţii, Helaine S. Klasky.

Proiectul, care ar trebui să dureze patru ani, include documentarea despre avorturi, pe o perioadă de nouă luni, şi înregistrări video ale unor pierderi de sarcină într-o cadă, precum şi păstrarea unor probe de sînge. Shvarts a spus că nu dorea să şocheze, ci doar să iniţieze o dezbatere despre legătura dintre artă şi corpul uman. Ideea ei a şocat însă mulţi studenţi şi profesori de la Yale, inclusiv pe cei care sunt de acord cu avortul. “Sper că va iniţia un soi de dezbatere. Sigur, unii oameni vor fi deranjaţi şi nu vor fi de acord cu mesajul, dar intenţia proiectului nu este scandalizarea oamenilor”, a declarat studenta pentru Yale Daily News. Juan Castillo, unul dintre colegii tinerei, a spus că adoră ideea proiectului, deşi mulţi oameni n-o agreează. “Cred că oamenii sunt foarte încuiaţi şi nu văd despre ce era proiectul cu adevărat”, a spus tînărul.

Expoziţia lui Shvarts va include un cub de dimensiuni mari suspendat de tavanul galeriei de artă de la Yale. Cubul va fi învelit în folie de plastic dispusă în mai multe straturi, printre care studenta va turna sînge provenit din “avorturile” sale. Acesta va fi amestecat cu vasilină, pentru a nu se usca. Pe cele patru feţe vizibile ale cubului, Shvarts va proiecta filmuleţe cu avorturile pe care le-ar fi făcut într-o baie. Clipuri asemănătoare vor fi proiectate pe pereţii galeriei. Tînăra susţine că nu a consultat un doctor privind avorturile sale şi că medicamentele pe care le-a luat sunt legale, pe bază de plante. Ea a mai studiat la Los Angeles Buckley School, unde a primit un premiu pentru a fi “un bun lider şi un bun cetăţean”. “Este artist şi are dreptul să se exprime prin opere de artă. Dacă aceste fapte ar fi fost adevărate, ar fi încălcat standardele eticii şi ar fi produs îngrijorări privind starea sa fizică şi mentală”, a conchis Helaine S. Klasky.

 

 

Vopsirea părului, interzisă poliţiştilor bulgari

Poliţiştii bulgari nu mai au voie să-şi vopsească părul şi nici să poarte bijuterii după ce a intrat în vigoare un decret care-i vizează pe oamenii legii, informează Rompres. Poliţiştilor nu li se va permite nici să vină la serviciu nebărbieriţi şi vor fi obligaţi să se tundă regulat. Potrivit noilor norme, ei vor purta numai uniforme curate şi călcate la dungă. În plus, dacă vor avea obiecte pe care vor să le aducă la serviciu, o vor putea face numai în genţi-diplomat sau serviete, plasele sau rucsacurile fiind de acum interzise.

 

Condamnat la închisoare pentru hărţuire sexuală cu privirea

Un italian a fost condamnat la peste o săptămînă de închisoare cu suspendare pentru simplul fapt că s-a uitat prea intens la o femeie care stătea în faţa sa într-un tren, relatează Rompres. Judecătorul care s-a ocupat de caz l-a condamnat pe bărbat, în jurul vîrstei de 30 de ani, la 10 zile de închisoare şi l-a obligat să plătească o amendă de 40 de euro, după ce o femeie de 55 de ani s-a plîns de faptul că acesta a hărţuit-o sexual. Femeia a susţinut că individul ­ al cărui nume nu a fost dezvăluit ­ s-a holbat la ea pe tot parcursul călătoriei, într-un tren cu ruta Lecco-Milano. Avocatul bărbatului a precizat că va face apel.

×