x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun SUA - Atacurile rechinilor, puse pe seama încălzirii globale

SUA - Atacurile rechinilor, puse pe seama încălzirii globale

de Jurnalul National    |    05 Mai 2008   •   00:00

Atacurile rechinilor asupra oamenilor s-au înmulţit în acest an, pe coastele tuturor oceanelor, iar experţii sunt de părere că de vină sunt încălzirea globală şi numărul din ce în ce mai mare al persoanelor care se aventurează departe de plaje, potrivit The Observer.



Atacurile rechinilor asupra oamenilor s-au înmulţit în acest an, pe coastele tuturor oceanelor, iar experţii sunt de părere că de vină sunt încălzirea globală şi numărul din ce în ce mai mare al persoanelor care se aventurează departe de plaje, potrivit The Observer. Două atacuri fatale ale rechinilor, în California şi Mexic, ambele petrecute în ultima săptămînă, au creat panică în rîndul celor care frecventează plajele, aceştia dorind o explicaţie pentru producerea unor asemenea evenimente. Rechinii au ucis patru persoane de la începutul acestui an, în toată lumea, comparativ cu un singur atac fatal în anul 2007.

AFECTAŢI. "Lucrul care îi afectează pe rechini mai mult decît orice altceva este activitatea umană. în timp ce populaţia continuă să crească, la fel se întîmplă şi cu populaţia care intră în apă pentru a se recrea. Şi atîta timp cît avem o creştere a numărului de ore pe care oamenii le petrec în apă, vom avea şi mai multe muşcături de rechin", a spus doctorul George Burgess de la Universitatea din Florida, expert în domeniu. "Un alt factor care contribuie la apropierea rechinilor (de ţărm - n.r.) ar putea fi încălzirea globală şi creşterea temperaturii apelor. Veţi constata că anumite specii încep să apară în locuri în care nu au fost prezente în trecut", a mai explicat Burgess. Alţi specialişti cred că numărul mare de foci din apropierea coastelor a atras rechinii, sau că pescuitul în exces i-a lăsat pe aceştia fără hrană suficientă. Plaja Smyrna din Florida este cel mai des vizată de rechini, avînd mai multe atacuri pe kilometru pătrat decît orice plajă din lume. Zece surferi au fost atacaţi de rechini de la începutul anului, dintre care trei în trei zile ale săptămînii trecute. Între timp, grupul pentru protecţia vieţii sălbatice Wildcoast a acuzat autorităţile mexicane că au creat o "isterie internaţională" privind masacrul a zece persoane în apropierea plajei Troscones, pe coasta Pacificului. Un purtător de cuvînt al marinei mexicane a spus că există o plasă de 200 de metri, pe coasta Mexicului, pentru a prinde rechinii. "Mai mult ca sigur nu au avut nimic de-a face au atacurile (acţiunile autorităţilor mexicane - n.r.). Din moment ce rechinii din Mexic sunt în pericol, aceasta este cea mai proastă soluţie imaginabilă pentru securitate", a spus Aida Navarro, directorul de programe al Wildcoast. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: magazin