x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun SUA / Bill Clinton este vinovat pentru insuccesul lui Hillary

SUA / Bill Clinton este vinovat pentru insuccesul lui Hillary

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Iun 2008   •   00:00
SUA / Bill Clinton este vinovat pentru insuccesul lui Hillary

11:03 • Considerat "băiatul de aur" care a depăşit diviziunile rasiale şi a supravieţuit unui scandal sexual, analiştii americani nu îşi explică modul în care Bill Clinton a putut să influenţeze negativ campania soţiei lui, notează AFP.

Considerat "băiatul de aur" care a depăşit diviziunile rasiale şi a supravieţuit unui scandal sexual, analiştii americani nu îşi explică modul în care Bill Clinton a putut să influenţeze negativ campania soţiei lui, notează AFP.

FOC ÎNCRUCIŞAT. Bătălia electorală s-a încheiat. Hillary este înfrîntă, criticile încep să curgă. Nu la adresa doamnei Hillary...marea perdantă. Unii îl acuză că a pus-o în umbra pe Hillary, alţii că a jucat cartea nepotismului sau că a favorizat oarecum diviziunile rasiale. Alţii sunt uimiţi de derapajele discursului său, care au afectat campania lui Hillary, dar şi propria imagine. Dacă Hillary ajunge să figureze pe lista - aşa cum mulţi susţinători ai ei speră - unui tandem cu Barack Obama, în funcţia de vicepreşedinte, "echipa lui Obama ar trebui să stabilească reguli stricte cu privire la ce ar putea sau nu să facă Bill Clinton în timpul campaniei", a declarat miercuri guvernatorul statului Pennsylvania, Ed Rendell, la postul de televiziune NY1. "De exemplu, echipa de campanie a lui Obama ar trebui să îi controleze agenda, unde se duce, în ce state", a subliniat responsabilul democrat, susţinător al lui Hillary şi prieten al cuplului Clinton. Într-un articol publicat recent de revista Vanity Fair, juranlistul Toss Purdum a spus că Bill Clinton a "murdărit campania soţiei sale sub acoperirea că o salvează". El a criticat "narcisismul" acesteia, făcînd o legătură între personalitatea sa colerică şi o operaţie pe cord suferită în urmă cu cîţiva ani şi făcînd referire şi la comportamentul lui de a alerga "după fustele" colaboratoarelor sale. După publicarea articolului, Bill Clinton l-a numit pe autorul acestuia "gunoi, mincinos". Responsabilii campaniei lui Hillary au prezentat scuze pentru limbajul "deplasat" al fostului preşedinte, dar au calificat articolul drept "extrem de nedrept".


IMAGINE ŞIFONATĂ. Extrem de popular în rîndul comunităţii afroamericane, cîştigînd chiar şi apelativul de "primul preşedinte afroamerican" al Statelor Unite, Bill Clinton şi-a stricat imaginea după declaraţii faţă de Barack Obama, interpretate drept rasiste sau condescendente. Bill Clinton a acuzat presa, considerînd că îl susţine pe Obama şi că încearcă să o pună "pe Hillary la stîlpul infamiei". În ziua alegerilor primare de marţi, cînd soţia sa refuza să "arunce mănuşa", el contrazicea această poziţie, spunîndu-le susţinătorilor din Dakota de Sud că "astăzi ar putea fi ultima zi" în care este implicat "într-o campanie de acest tip". "Credeam că ar fi pozitiv să îi prezentăm ca un cuplu, pe Bill şi Hillary", a explicat un responsabil al campaniei, "însă unii au văzut doar cuplul Clinton, fără a o remarca pe Hillary". Pentru autoarea feministă Camille Paglia, Bill Clinton nu este decît o "problemă" care a "ţinut discursuri pentru a ieşi în evidenţă sau pentru a face afirmaţii rasiale în dezbatere. Viitoarea candidată democrată la alegerile prezidenţiale ar fi bine să-şi cenzureze un eventual soţ-problemă. Dacă ele vor cu adevărat să fie egale bărbaţilor, femeile ar trebui să ducă propriile lupte, fără a depinde de celălalt".

×
Subiecte în articol: magazin bill hillary bill clinton clinton