x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Summit NATO / Liderii NATO îl aduc pe Putin la masa dialogului

Summit NATO / Liderii NATO îl aduc pe Putin la masa dialogului

de Ovidiu Ciutescu    |    04 Apr 2008   •   00:00
Summit NATO / Liderii NATO îl aduc pe Putin la masa dialogului

10:04 • Liderii NATO se reunesc vineri, la Bucureşti, cu cel mai incomod dintre partenerii lor, preşedintele rus Vladimir Putin, la o zi după ce au decis să amâne examinarea candidaturilor Georgiei şi Ucrainei, dar şi să sprijine scutul american antirachetă, subiecte care suscitau ostilitatea Moscovei.

Liderii NATO se reunesc vineri, la Bucureşti, cu cel mai incomod dintre partenerii lor, preşedintele rus Vladimir Putin, la o zi după ce au decis să amâne examinarea candidaturilor Georgiei şi Ucrainei, dar şi să sprijine scutul american antirachetă, subiecte care suscitau ostilitatea Moscovei.

PREMIERĂ. Este pentru prima oară când un şef de stat rus, chiar dacă pe punctul de a se retrage de la Kremlin, participă la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, forumul de cooperare între occidentali şi fostul lor adversar din timpul Războiului Rece. Şefii de stat şi de guvern din NATO vor aborda cu Putin multiplele divergenţe acumulate în ultimele luni, de la extinderea Alianţei până la independenţa Kosovo, urmând să discute şi despre scutul antirachetă american şi suspendarea de către Moscova a aplicării Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (CFE). Cu ocazia acestei reuniuni, Rusia urmează probabil să îşi exprime oficial acceptul de a facilita tranzitul pe teritoriul său, până în prezent episodic, al materialelor şi echipamentelor destinate forţei NATO din Afganistan. "Sperăm că reuniunea va conduce, printre alte rezultate, la un acord pentru tranzitul pe cale terestră a meterialelor non-militare pentru ISAF spre Afganistan", a declarat joi seară secretarul geneal al NATO Jaap de Hoop Scheffer, citat de AFP. Unii dintre ei, dornici să menajeze susceptibilitatea Rusiei, precum Germania şi Franţa, aliaţii nu au dat curs joi voinţei exprimate de preşedintele american George W. Bush de a acorda fără întârziere statutul de candidat oficial la NATO Georgiei şi Ucrainei. Ei şi-au luat totuşi angajamentul de a primi în rândurile lor, într-un viitor neprecizat, cele două foste republici sovietice, un mod de a sublinia că Rusia nu are un drept de veto indirect în privinţa extinderii NATO.

SCUTUL. Liderii NATO au propus Rusiei, în declaraţia finală a summitului lor de joi seară, să coopereze mai mult în domeniul apărării antirachetă. Ei au sprijinit însă proiectul Statelor Unite de a instala în Polonia şi Cehia elemente ale scutului antirachetă american, proiect denunţat vehement de Moscova încă de la lansarea sa. Atmosfera acestei reuniuni de adio - Putin va înceta să mai fie preşedinte peste o lună - va depinde în special de atitudinea lui Putin: dacă el va alege să îşi reia atacurile recente la adresa extinderii NATO, promovată de Statele Unite, sau se va arăta conciliant, la şase ani de la crearea Consiliului NATO-Rusia, care avea scopul de a pune bazele unei noi relaţii între cei doi foşti adversari.Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, declara, miercuri, în discursul rostit la Forumul Transatlantic, că nu se aşteaptă ca Vladimir Putin să tacă la Bucureşti şi că liderul rus nici nu ar trebui să o facă, dar că multe depind de cât de deschis va fi preşedintele Rusiei. Dacă preşedintele Putin va veni cu o minte deschisă, va fi posibil ca relaţia Rusia - NATO să avanseze, a adăugat Scheffer. El a subliniat că în relaţia cu Rusia lipseşte "impulsul politic ca această cooperare să aibă o calitate strategică superioară". Secretarul general a pledat pentru un dialog deschis şi pragmatic, al cărui scop să fie găsirea de soluţii şi nu "a marca puncte". Climatul Rusia-Occident pare uşor mai detensionat în ultimele zile, iar discursul preşedintelui Bush de miercuri de la Bucureşti a cuprins un pasaj considerat un mesaj de prietenie şi o mână întinsă liderului de la Kremlin pentru a coopera în combaterea unor ameninţări comune precum terorismul. Prezenţa preşedintelui rus în România - în care unii comentatori au văzut o ocazie de a pune în umbră summitul NATO - este cu atât mai semnificativă cu cât o întâlnire bilaterală între preşedinţii Bush şi Putin - ambii aflaţi la final de mandat - are loc oricum duminică, la Soci, pe malul Mării Negre.

×
Subiecte în articol: magazin nato