x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tancurile sovietice T-92 intră în dotarea armatei irakiene

Tancurile sovietice T-92 intră în dotarea armatei irakiene

de Ovidiu Ciutescu    |    14 Ian 2009   •   00:00
Tancurile sovietice T-92 intră în dotarea armatei irakiene

Guvernul irakian intenţionează să cumpere până la 2.000 de tancuri de concepţie sovietică T-92 din ţări din Europa Centrală şi de Est, dar blindatele nu vor intra în dotarea armatei Irakului înainte de modernizarea lor de către companii americane, anunţă în ultimul său număr săptămânalul american Defence News, citând responsabili de la Pentagon şi o declaraţie a preşedintelui companiei Defence Solutions, colonelul (r) Timothy D. Ringgold.



Firma Defence Solutions, cu sediul central în Exton (Pennsylvania), ar fi doar una din companiile alese de Ministerul american al Apărării pentru reutilarea tancurilor de fabricaţie sovietică. Patronul Defence Solutions subliniază, în declaraţia făcută pentru săptămânalul citat, că guvernul condus de premierul irakian Nouri al-Maliki doreşte ca aceste tancuri să constituie 'pumnul blindat' al noii armate a Irakului care va avea în sarcină apărarea securităţii şi integrităţii ţării după retragerea trupelor americane din Irak în 2011.Între altele, executivul de la Bagdad va achiziţiona tancuri din Ucraina, Cehia, Polonia şi Slovacia, notează Agerpres.

Directorul Defence Solutions se aşteaptă ca un contract pentru modernizarea tancurilor T-92 să fie semnat până la sfârşitul lunii februarie, urmând ca blindatele reutilate să intre în dotarea armatei irakiene sub denumirea de T-91. În opinia colonelului (r) Timothy D. Ringgold, chiar şi modernizat T-92 va fi mai slab decât tancul american M1A1 'Abrams', însă recunoaşte că Irakul va face o economie de cel puţin 13 milioane de dolari optând pentru blindatele sovietice modernizate. T-92 este un tanc proiectat şi produs de URSS şi apoi de Rusia timp de peste 30 ani. Este unul din puţinele tancuri care au fost construite în cinci ţări din fostul bloc comunist sub licenţă şi are multe variante. A intrat în activitate în 1971 şi în ziua de azi chiar daca are un substitut T-90 continuă să fie o piesă fundamentală pentru unităţile de tancuri din multe ţări. Este tancul cel mai produs din lume cu mai mult de 40.000 unităţi repartizate pe tot globul, fiind şi cel mai reprezentantiv tanc al armatei ruse, care dispunea în 2004 de 9.000 de astfel de unităţi.

×
Subiecte în articol: lumea