x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Taxa de primă înmatriculare / Gălăţenii cer, în instanţă, banii înapoi

Taxa de primă înmatriculare / Gălăţenii cer, în instanţă, banii înapoi

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Feb 2008   •   00:00
Taxa de primă înmatriculare / Gălăţenii cer, în instanţă, banii înapoi

14:09 • Zeci de gălăţeni s-au alăturat acţiunii iniţiate de asociaţia Automobil Clubul Român (ACR), de acţionare în instanţă a statului român pentru recuperarea taxei de primă înmatriculare, iar alte câteva sute s-au adresat la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) pentru recuperarea taxei.

Zeci de gălăţeni s-au alăturat acţiunii iniţiate de asociaţia Automobil Clubul Român (ACR), de acţionare în instanţă a statului român pentru recuperarea taxei de primă înmatriculare, iar alte câteva sute s-au adresat la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) pentru recuperarea taxei.

DOSARIADA. Încă din ianuarie 2008, zeci de gălăţeni s-au adresat filialei ACR din Galaţi, care şi-a anunţat disponibilitatea de a oferi asistenţă şi consultanţă juridică gratuită proprietarilor de autovehicule în vederea recuperării banilor achitaţi cu titlu de taxă de primă înmatriculare. O parte dintre ei şi-a finalizat deja dosarele de trimitere în judecată a statului român, iar actele lor urmează a fi trimise la Bucureşti, pentru a fi verificate de juriştii ACR, înainte de a fi depuse la instanţă. "În momentul de faţă, avem 50 de dosare finalizate. 30 dintre acestea aparţin membrilor ACR şi vor fi trimise, cel mai târziu miercuri, la Bucureşti, pentru a fi supervizate de juriştii noştri. După aceea, dosarele se vor întoarce la Galaţi, unde vor fi depuse la instanţa de contencios administrativ. Celelalte 20 de dosare complete aparţin unor cetăţeni care nu sunt membri ACR, dar care au beneficiat de consultanţă gratuită pentru întocmirea actelor. Ei vor continua acţiunea cu ajutorul unor avocaţi pe care îi vor angaja", a declarat, marţi,pentru NewsIn, directorul filialei ACR Galaţi, Sorin Borş.

FĂRĂ CADRU LEGAL. În afară de cei 50 de gălăţeni care şi-au finalizat dosarele de trimitere în judecată a statului român, mai sunt alte aproape 40 de persoane care s-au adresat ACR pentru a afla care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru a începe un proces similar, a precizat directorul ACR Galaţi. Sorin Borş a explicat că pot beneficia de consultanţă juridică gratuită pentru întocmirea dosarelor toţi cetăţenii, chiar dacă sunt sau nu membri ACR. De asistenţă juridică pe durata procesului pot beneficia, însă, numai membrii asociaţiei automobiliştilor, indiferent de vechime. Acţiunea iniţiată de ACR nu face decât să sporească presiunea făcută de societatea civilă din România asupra Guvernului, în scopul retragerii taxei de primă înmatriculare, considerată abuzivă şi discriminatorie de către oficialii ACR. Pe lângă dosarele oficiale înregistrate la asociaţia automobiliştilor, există intenţia declarată de mulţi alţi gălăţeni de a da statul român în judecată pentru a-şi recupera banii plătiţi cu titlul de taxă de primă înmatriculare. Doar în ultimele zece zile, în jur de 200 de cetăţeni s-au informat cu privire la procedura legală de contestare a taxei chiar la instituţia care a încasat banii, Direcţia Generală a Finanţelor Publice din Galaţi. "În ultimele zece zile, am constatat o înmulţire a apelurilor făcute de contribuabili cu referire directă la taxa de primă înmatriculare. În acest interval, între 100 şi 200 de cetăţeni au sunat la noi şi au întrebat cum trebuie să procedeze pentru a recupera sumele plătite. Doar 15 dintre ei ne-au trimis până acum scrisori oficiale în care ne solicită returnarea taxei. Răspunsul este acelaşi atât pentru ci care sună, cât şi pentru cei care ne scriu: nu există cadru legal pentru returnarea acestei taxe", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al DGFP Galaţi, George Marinescu.

PRECEDENT. În 2007, în judeţul Galaţi au fost înmatriculate 5.974 de autoturisme pentru care s-a achitat taxa de primă înmatriculare, valoarea plăţilor ridicându-se la 13,2 milioane de lei, arată statisticile finale pentru anul 2007 ale DGFP. Serviciul Public Comunitar de Înmatriculare a Vehiculelor a arătat că cele mai multe dintre autoturismele pentru care s-a plătit taxa auto sunt la mâna a doua şi provin din statele vest-europene. 90% dintre acestea sunt impotate din Germania. Taxa de primă înmatriculare a autovehiculelor în România, introdusă la 1 ianuarie 2007, a redus achiziţiile de maşini în primele două luni ale anului trecut, la Galaţi. Sperând în eliminarea acestei taxe la presiunile Uniunii Europene, gălăţenii au preferat să amâne momentul cumpărării unui automobil. Astfel, în ianuarie şi februarie 2007, în judeţul Galaţi au fost înmatriculate 2.716 autovehicule, cu aproape 1.100 mai puţine decât în intervalul noiembrie-decembrie 2006. Din cauză că decizia mult-aşteptată nu a fost luată de autorităţile române, achiziţiile de maşini au început să urce din martie 2007, ajungând chiar să le depăşească pe cele înregistrate în 2006. Tribunalul Arad a fost prima instanţă din România care a hotărât că taxa auto este discriminatorie şi a obligat statul român să-i restituie reclamantului suma plătită cu titlu de taxă de primă înmatriculare. Anul trecut, Ilie Iluna şi-a cumpărat un autoturism din Austria, pentru care a plătit aproape 10.000 de euro. În momentul în care a vrut să-şi înmatriculeze maşina în ţară, el a fost nevoit să scoată din buzunar 6.300 de lei. Arădeanul a dat statul român în judecată şi a câştigat. Instanţa şi-a motivat hotărârea precizând că noul Cod Fiscal îi discriminează pe cetăţenii care îşi achiziţionează un autovehicul second-hand dintr-o ţară membră UE faţă de cei care îşi cumpără o maşină din ţară şi nu plătesc această taxă. Sentinţa Tribunalului Arad a fost pronunţată la sfârşitul anului trecut.

×
Subiecte în articol: magazin roman primă taxa inmatriculare galaţi