x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Terorismul, o ameninţare globală

Terorismul, o ameninţare globală

de Corina Andriuta    |    24 Apr 2008   •   00:00
Terorismul, o ameninţare globală

Grupurile infracţionale s-au infiltrat pe pieţele globale şi furnizează susţinere logistică teroriştilor, a declarat miercuri procurorul general al Statelor Unite, informeazăReuters, citat de lenta.ru.

Grupurile infracţionale s-au infiltrat pe pieţele globale şi furnizează susţinere logistică teroriştilor, a declarat miercuri procurorul general al Statelor Unite, informeazăReuters, citat de lenta.ru.

PERICOL IMINENT. Lansînd o campanie împotriva acestor infractori, procurorul general Michael Mukasey a declarat că aceştia sunt mai adaptabili şi mai sofisticaţi decît Cosa Nostra şi alte grupuri cu care Statele Unite s-au confruntat în urmă cu 50 de ani: "Aceşti infractori internaţionali reprezintă un pericol pentru securitatea noastră. Ei afectează toate sectoarele economiei noastre, făcînd comerţ cu orice, de la ţigări la petrol, de la haine la produse farmaceutice". În urma unei evaluări, aceste grupuri "controlează poziţii importante în domeniul energetic şi pe piaţa materialelor strategice. Corup funcţionarea normală a acestor pieţe şi pot avea un efect destabilizator asupra intereselor geopolitice americane". Mukasey a citat cazul lui Semion Moghilevici, inculpat de Statele Unite în 2003 şi arestat în Rusia în ianuarie, suspectat că a exercitat o influenţă asupra unor "părţi ample" din industria gazelor naturale în fosta URSS. Grupurile infracţionale spală miliarde de dolari prin instituţiile financiare americane şi investesc profiturile în companii publice cotate la bursă.


BINE ORGANIZAŢI. Aceste grupuri, "exploatează internetul" prin diverse scheme ilegale pe eBay şi spală bani prin "lumi virtuale" ca Second Life, a explicat Mukasey. Presupuşi traficanţi de arme, ca Viktor Bout, rusul arestat în Thailanda în martie, furnizează susţinere teroriştilor, spun oficialii, dar ei precizează că nu există dovezi ale unor legături strînse între crima organizată şi nucleul reţelei al-Qaida. Directorul adjunct FBI, John Pistole, a declarat că aceste grupuri au devenit practic fără frontiere. Procurorul general a declarat că a respus în funcţie Consiliul pentru crima organizată alcătuit din oficiali cu rang înalt din domeniul forţelor de ordine, la 15 ani după ce fusese dezactivat, după victorii majore în lupta împotriva crimei organizate. Principala misiune este identificarea şi vizarea grupurilor infracţionale internaţionale şi a liderilor lor. El va furniza informaţii Departamentului de Stat, pentru a nu fi acordate vize infractorilor cunoscuţi, precum şi Trezoreriei, astfel încît să poată impune sancţiuni împotriva spălării de bani. De asemenea, va fi intensificată cooperarea cu alte ţări.

×
Subiecte în articol: magazin