x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tratatul pentru Forţele Convenţionale in Europa cu Rusia incetează in această noapte

Tratatul pentru Forţele Convenţionale in Europa cu Rusia incetează in această noapte

de Corina Andriuta    |    11 Dec 2007   •   00:00
Tratatul pentru Forţele Convenţionale in Europa cu Rusia incetează in această noapte

In faţa expansiunii militare a NATO la frontierele sale şi a proiectului american de desfăşurare a unui scut antirachetă in Polonia şi Cehia, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret pentru suspendarea aplicării acestui tratat la 13 iulie, informează rian.ru.

In faţa expansiunii militare a NATO la frontierele sale şi a proiectului american de desfăşurare a unui scut antirachetă in Polonia şi Cehia, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret pentru suspendarea aplicării acestui tratat la 13 iulie, informează rian.ru.

TRATAT DEPĂŞIT. Rusia incetează, in noaptea de marţi spre miercuri, să aplice Tratatul pentru Forţele Convenţionale in Europa (CFE), una dintre bazele securităţii pe continent, care limitează desfăşurarea de armament de la Atlantic pănă la Urali. Moratoriul rus intră in vigoare incepănd de marţi la miezul nopţii, a confirmat un purtător de cuvănt al Ministerului de Externe de la Moscova. Tratatul CFE a fost semnat de ţările NATO, pe de o parte, şi membrele Pactului de la Varşovia, in 1990, cu un an inaintea căderii URSS. Tratatul, care limitează desfăşurarea de tancuri, avioane şi armament greu pe continent, a fost "adaptat" in 1999 la Istanbul, pentru a ţine cont de dispariţia blocului sovietic şi aderarea la NATO a unor dintre fostele sale membre, precum Polonia şi Cehia. Spre deosebire de Rusia, ţările NATO nu au ratificat versiunea revizuită a tratatului, cerănd mai intăi retragerea trupelor ruse din regiune separatiste proruse din Georgia şi Republica Moldova, două foste republici sovietice. Moscova susţine că şi-a indeplinit obligaţiile in aceste regiuni, adăugănd că aceste probleme nu au oricum legătură cu CFE.

CONDIŢII. Rusia, care cere ratificarea versiunii de la Istanbul, a insistat in ultimele zile asupra faptului că lasă deschisă posibilitatea unor noi negocieri. "Suntem deschişi la dialog, inclusiv după 12 decembrie", a declarat joi directorul departamentului de securitate şi dezarmare din Ministerul rus de Externe, Anatoli Antonov. "Moratoriul nu este un sfărşit in sine, este o modalitate de atrage atenţia partenerilor noştri" asupra faptului că textul din 1990 este depăşit, a adăugat acesta. Moscova cere, pe de altă parte, să poată desfăşura mai multe trupe pe flancurile de nord şi sud, districtele militare Leningrad şi Caucaz, explică analiştii. "Acest acord este necesar. Rusia vrea să determine Occidentul să ratifice rapid acordul revizuit", apreciază directorul adjunct al Institutului Statele Unite-Canada de la Academia de Ştiinţe a Rusiei, Pavel Zolotarev. "Dar apoi acesta va trebui modificat pentru a elimina limitările pe flancuri, care nu mai corespund realităţii şi dăunează intereselor Rusiei", a adăugat acest specialist in chestiuni de apărare, general in rezervă. "Tratatul a murit", lansează analistul Pavel Felghenhauer, specializat in chestiuni de apărare. "Ceea ce conta foarte mult era regimul de transparenţă a tuturor activităţilor militare, un sistem foarte activ, care funcţiona foarte bine", subliniază el, referindu-se la inspecţiile reciproce intre părţile semnatare. "Odată cu dispariţia tratatului CFE, ţările europene vor pierde o importantă sursă de informaţii asupra activităţilor militare ruse", consideră el. Felghenhauer consideră "practic inevitabil ca Rusia să deplaseze arme spre vest, in special la frontiera cu ţările baltice", care fac parte in prezent din NATO şi nu sunt incluse in tratat. "Este foarte logic, din punct de vedere economic, să deplaseze forţele din Siberia in regiunea Leningrad, pentru că este de două pănă la trei ori mai costisitor să le ţină in Siberia. Aceasta va trimite şi un mesaj puternic Occidentului. Rusia nu are decăt de căştigat din aceasta", apreciază Felghenhauer, care publică frecvent comentarii pentru ziarul de opoziţie Novaia Gazeta. Zolotarev este convins, pe de altă parte, că ţările NATO vor ratifica versiunea revizuită a tratatului. "Sunt optimist, pentru că nu există niciun motiv pentru distrugerea bazei de negociere existente şi alegerea confruntării. Este o chestiune de bun-simţ".

×
Subiecte în articol: magazin Rusia