x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun UE îşi face flotă de transport militar aerian

UE îşi face flotă de transport militar aerian

10 Noi 2008   •   00:00

Un număr de 12 state din Uniunea Europeană au lansat luni proiectul unei flote strategice de avioane de transport care ar trebui să fie pusă în 2014 la dispoziţia lor, în funcţie de nevoile militare ale fiecăruia, a anunţat Agenţia Europeană de Apărare.



Cele 12 state sunt Germania, Belgia, Spania, Franţa, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Cehia, România şi Slovacia, iar miniştrii Apărării din statele respective au semnat o declaraţie de intenţie cu acest scop.  

Scopul acestei flote aeriene de transport aerian, EATF după acronimul său din limba engleză, este de a ajuta ţările UE să facă faţă angajamentelor militare din ce în ce mai numeroase, statele fiind confruntate cu o penurie de mijloace de transport aerian pentru soldaţii lor.

Ţările vor pune în comun aparate precum Airbus A400M sau Hercules C130 pentru statele care nu au mijloacele de a achiziţiona transportatoare sau pentru cele care vor să-şi mărească propria flotă în caz de urgenţă. Reprezentanţii Agenţiei au subliniat că nu exclud Boeing C17 ­ avioane de transport americane comandate de alte state europene, dar că A400M va fi componenta esenţială a flotei europene.

A400M, care încă nu a efectuat zboruri, este destinat să înlocuiască bătrânele Hercules C130 americane şi Transal C160, fabricate împreună de Olanda şi Germania.

Primul aparat va fi disponibil pentru flotă în 2014. Şapte state europene au comandat în 2003 un număr de 180 de aparate pentru un total de 20 de miliarde de euro. Dintre acestea, Germania a comandat 60, Franţa 50, Spania 27, Marea Britanie 25, Belgia 7 şi Luxemburg 1, plus 10 pentru Turcia. Dintre acestea, Marea Britanie nu va participa la proiectul flotei comune.

×
Subiecte în articol: lumea