x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun UE trebuie să dubleze fondurile pentru sprijinirea ţărilor est-europene, la 50 mld euro

UE trebuie să dubleze fondurile pentru sprijinirea ţărilor est-europene, la 50 mld euro

13 Noi 2008   •   00:00

Uniunea Europeană (UE) trebuie să dubleze fondurile pentru sprijinirea statelor din estul Europei la 50 miliarde euro, pentru ca acestea să nu fie nevoite să apeleze la Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene(BCE).



"Pentru statele membre UE ar trebui să fie o prioritatea să nu apeleze la FMI", a spus Nowotny, care este şi guvernator al Băncii Centrale a Austriei, potrivit Reuters.

Ungaria este prima ţară est-europeană, membră a UE, care a accesat, miercuri, o primă tranşă dintr-un acord de împrumut cu FMI, Banca Mondială şi UE.

"Statele din afara zonei Euro sunt victime sigure ale speculaţiilor (financiare, n.r.)", a adăugat el, referindu-se la situaţia Ungariei.

Totodată, oficialul BCE a precizat că zona euro se află deja în recesiune, iar banca centrală ar putea face aceeaşi prognoză şi pentru 2009.

Scăderea Produsului Intern Brut (PIB) ar putea continua în 2009, potrivit prognozelor BCE care vor fi publicate la începutul lunii decembrie, a precizat Nowotny.

"Mă tem că ne vom confrunta cel puţin cu o stagnare dacă nu cu o contracţie (a PIB-ului, n.r.)", a declarat el.

BCE a redus dobânda de politică monetară cu un punct procentual în ultimele şase săptămâni, la 3,25%, pentru a susţine economia statelor membre, iar preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet a declarat săptămâna trecută că în decembrie ar putea fi operată o nouă scădere.

În plus, reprezentantul BCE consideră că guvernele ar trebui să reducă cheltuielile sau să coboare taxele pentru a diminua impactul problemelor economice.

"Pentru 2009 avem speranţa că va avea loc o îmbunătăţire (a situaţiei economice, n.r.), în a doua jumătate a anului, ca urmare a măsurilor luate de guverne", a spus el.

Autorităţile germane au anunţat, joi, că PIB-ul a înregistrat o contracţie de 0,5% în trimestrul al treilea, iar ţara a intrat în recesiune tehnică.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea