x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un nou Ev Mediu - Progresul tehnologic e intr-un permanent declin

Un nou Ev Mediu - Progresul tehnologic e intr-un permanent declin

de Cristiana Stamatescu    |    22 Iul 2005   •   00:00
Un nou Ev Mediu - Progresul tehnologic e intr-un permanent declin
STIINTA
Progresul tehnologic al omenirii se apropie de stagnare pentru ca nu vor mai exista in curand domenii stiintifice neexplorate.

Traim intr-o era intens tehnologizata in care navigarea pe Internet, ascultarea muzicii preferate la un memory stick in drum spre casa sau dotarea masinii personale cu sistem de navigare prin satelit nu mai constituie altceva decat simple banalitati cotidiene. Din punct de vedere tehnologic am putea crede ca traim intr-o adevarata era de aur a omenirii..., dar chiar asa este? Conform unui nou studiu publicat de NewScientist.com si citat de Rompres, suntem departe de adevar. De fapt, suntem intr-atat de departe incat in locul unei ere a progresului tehnologic sustinut ne indreptam de fapt spre un nou Ev Mediu.

CONCLUZII. Aceasta este cel putin concluzia lui Jonathan Huebner, un fizician care lucreaza in cadrul Pentagonului la Naval Air Warfare Center din China Lake, California. Conform acestui om de stiinta, rata inovatiilor stiintifice si a progresului tehnologic a atins un maxim in urma cu aproximativ un secol si de atunci a intrat intr-un declin constant.

Aceasta pozitie nu este una prea populara intr-o societate din ce in ce mai moderna in care futurologii sustin ca tehnologia se dezvolta in rate exponentiale. Spre exemplu, conform legii lui Moore, capacitatea microprocesoarelor care insufletesc calculatoarele actuale se dubleaza la fiecare 18 luni, iar fabricantii de procesoare s-au ridicat pana in prezent la standardul fixat de aceasta "profetie".

SALTURI TEHNOLOGICE. Jonathan Huebner este convins de valabilitatea concluziilor sale. El a remarcat faptul ca mult trambitatele salturi tehnologice nu se produc la fel de rapid precum s-a prevazut. Rezultatele studiului pe care l-a realizat pornind de la trecerea in revista a inovatiilor tehnice majore raportate la numarul in continua crestere a populatiei de pe glob l-au surprins pana si pe el. In loc sa identifice o crestere exponentiala sau macar o crestere care sa pastreze pasul cu cea a populatiei, progresul tehnologic a atins maximul in 1873 si de atunci se afla intr-un regres permanent. Urmatorul pas in studiul sau a fost sa examineze numarul brevetelor de inventii eliberate in Statele Unite din 1790 si pana in prezent. Fizicianul american a ajuns astfel la concluzia ca perioada dintre 1873 si 1915 a fost cu siguranta una de maxim progres tehnologic.

Mergand mai departe pe firul rationamentelor sale, omul de stiinta american a ajuns la concluzia ca rata globala a inovatiilor tehnologice din ziua de azi este conforma celei din jurul anului 1600, in plin Ev Mediu. In pofida perfectionarii sistemului de educatie si a fondurilor masive dedicate cercetarii stiintifice de cele mai puternice tari ale globului, "este din ce in ce mai greu pentru oameni sa dezvolte noi tehnologii", sustine el.

Predictii sumbre


Huebner a oferit o predictie pentru viitorul apropiat al omeniri in ceea ce priveste progresul tehnologic. "In 2024 vom atinge o rata a ritmului de dezvoltare tehnologica la fel cu cea din Evul Mediu timpuriu". Multi oameni de stiinta nu sunt de acord cu teoria "pesimismului stiintific" sustinuta de Huebner. Eric Drexler, expert in nanotehnologie, crede ca "este doar o chestiune de timp pana cand expertii in nanotehnologie vor reusi sa depaseasca procesele naturale desfasurate in celule, facand posibila construirea unui organism atom cu atom".

STIRI

Porci clonati


Cercetatori sud-coreeni au anuntat ca au produs porci clonati ale caror organe au fost modificate genetic pentru a le face cat mai utilizabile in transplanturi la om. Animalele au fost modificate pentru a include gena "HLA-G", care reduce riscul de respingere, a explicat un specialist, Park Kwang-wook. Respingerile imunitare sunt un obstacol major in transplanturile de organe, insa aportul genei respective permite reducerea cu pana la 70% a toxicitatii celulelor vinovate pentru respingere, a indicat el. Industria bioingineriei s-a dezvoltat foarte mult in Coreea de Sud, unde legea autorizeaza cercetari in acest domeniu controversat.

Maimute ultrainteligente


Oameni de stiinta din SUA au avertizat ca unele dintre experimentele moderne ar putea crea maimute inzestrate cu o inteligenta mult superioara celei animale. Astfel, in ultimele experimente din domeniu, cercetatori americani au injectat celule din creierul uman in pui de maimuta, pentru a studia efectele. O comisie formata din oameni de stiinta eminenti din SUA solicita insa oprirea imediata a acestor experimente, intrucat rezultatul lor nu poate fi prevazut si ar putea da nastere unor fiinte cu o inteligenta crescuta. Comisia isi va publica in curand toate concluziile in revista de specialitate Science.

×
Subiecte în articol: tehnologic