x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Viktor Iuşcenko: Europa nu poate avea gaz deoarece el abia ajunge consumului intern al Ucrainei!

Viktor Iuşcenko: Europa nu poate avea gaz deoarece el abia ajunge consumului intern al Ucrainei!

de Ovidiu Ciutescu    |    14 Ian 2009   •   00:00
Viktor Iuşcenko: Europa nu poate avea gaz deoarece el abia ajunge consumului intern al Ucrainei!

"Ucraina nu poate în prezent să reia, în volum complet, tranzitul gazelor ruseşti spre Europa, deoarece după sistarea livrărilor de gaze de către Rusia sistemul de gazoducte ucrainean asigură strict aprovizionarea consumului de gaze pe piaţa internă a Ucrainei", a explicat la televiziunea ICTV, preşedintele Viktor Iuşcenko motivul pentru care scandalul dintre Rusia şi Ucraina nu s-a încheiat.



Şeful statului ucrainean a reiterat declaraţiile făcute anterior, în cadrul unei conferinţe de presă, în care a explicat de ce infrastructura de transport a Ucrainei nu poate să asigure tranzitul spre Europa, după ce Rusia a anunţat marţi dimineaţa reluarea livrărilor de gaze spre consumatorii din Europa prin teritoriul ucrainean. "După sistarea livrărilor de gaze de către Rusia, sistemul de gazoducte ucrainean a fost adaptat pentru asigurarea nevoilor consumatorilor interni cu gaze din depozite", a specificat liderul de la Kiev, subliniind că o bună parte a gazoductelor transportă gaze din depozitele situate în vestul şi centrul Ucrainei spre regiunile de est, care în mod tradiţional se aprovizionează cu resurse energtice din Rusia.

 Viktor Iuşcenko a făcut apel la autorităţile Rusiei să semneze de urgenţă un contract provizoriu pentru aprovizionarea cu gaze a Ucrainei pe 2009, pentru ca tranzitul gazelor ruseşti spre Europa să poata fi reluat. "Numai aşa se poate relua activitatea normala a gazoductelor şi aducerea lor la situaţia dinainte de 1 ianuarie 2009, când Rusia a sistat gazele, pentru a nu lăsa fără hidrocarburi regiunile Doneţk, Lugansk, Harkov şi Dnepropetrovsk " (est şi sud), consideră preşedintele ucrainean, citat de Agerpres. Declaraţiile liderului de la Kiev au fost percepute de Moscova drept "şantaj" pentru reluarea livrărilor de gaze către Ucraina, înainte de încheierea contractului pe 2009, care urmează să stabilească noul preţ al gazelor ce vor fi livrate părţii ucrainene şi volumul acestora în anul care a început. Ucraina încearcă să atragă UE în negocierile contractului de gaze cu Rusia, mizând pe faptul că, în cele din urmă, la presiunea Occidentului, Rusia va ceda şi va reveni de la preţul "european" de 450 USD/1.000 m.c. de gaze, cât cere în prezent, la preţul preferenţial de 250 de dolari pe mia metri cubi de gaze, cât a propus iniţial negociatorilor ucraineni, preţ pe care, de altfel, autorităţile de la Kiev l-au respins la început considerându-l exagerat.

×
Subiecte în articol: lumea gaze