x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vocea interioara

Vocea interioara

de Radu Popa    |    15 Sep 2006   •   00:00
Vocea interioara
STIINTA
Savantii cauta o explicatie pentru aparitia "vocilor interioare"

Multe persoane privesc cu scepticism sau cu retinere o serie de relatari referitoare la "glasul interior". Deseori, acesta a fost considerat un adevarat avertisment referitor la potentiale pericole ce il pandeau pe "posesor", cercetatorii recomandand studierea atenta a fenomenului.

PROTECTIE. Potrivit opiniilor parapsihologilor, "vocile" pot comunica "receptorului" informatii foarte importante, uneori salvand chiar viata "destinatarului". Referitor la originea "vocilor", specialistii au elaborat doua teorii. Prima dintre acestea sustine ca "vocea" apartine, deseori, unei rude sau unui prieten ce intentioneaza sa protejeze persoana ce receptioneaza semnalul de o situatie periculoasa. De exemplu, un baietel de 13 ani din Marea Britanie a scapat de moarte, fiind avertizat de vocea mamei sale decedate. Intors acasa de la inmormantarea femeii, copilul s-a gandit sa cobore din mansarda niste alimente. Dar, pentru a-si pune in practica intentia, el trebuia sa urce o scara inalta. In momentul in care a pornit in directa acesteia, baiatul a auzit... vocea mamei sale, ce razbatea dintr-o alta camera. Intrand in incapere, copilul nu a gasit pe nimeni. Indreptandu-se din nou spre scara, micutul a auzit inca o data glasul femeii decedate. In acel moment, o vecina a intrat pe usa, spunand ca barbatul sau a trimis-o sa ia scara pentru a o repara, deoarece aceasta era foarte subreda si se putea rupe in orice moment.

DEZASTRE. Uneori, "vocea interioara" il anunta pe receptor despre un eveniment ce urmeaza a se petrece in viitor. Alteori "glasul" ii transmite celui care il percepe informatii despre unele catastrofe naturale sau dezastre care nu au nici o legatura cu persoana respectiva. In anul 1974, in timp ce urmarea la televizor un buletin de stiri, unei englezoaice i s-a parut ca aude o voce care descria o explozie. Relatand episodul respectiv prietenilor sai, acestia au privit-o cu scepticism. Ulterior, insa, acestia au ramas muti de uimire cand, la jurnalul de noapte, crainicul a anuntat producerea unei explozii devastatoare soldate cu multe vitime.

News

CREIERUL SI ALCOOLISMUL. O molecula produsa in creierul alcoolicilor semnaleaza gravitatea starii pacientului, au descoperit cercetatori de la Centrul de rezonanta magnetica biologica si medicala (CRMBM) din Marsilia. Aceasta molecula, aparuta ca urmare a unei proaste metabolizari a zaharului in creierul alcoolicilor, este prezenta in cantitati diferite in functie de gradul de avansare a patologiilor cerebrale legate de consumul de alcool, a indicat responsabilul centrului de cercetare, Patrick Cozzone. Scyllo-inositol-ul, molecula prezenta in creierul "alcoolicilor cronici in perioada activa de consum de alcool", este un "indicator al gravitatii", a adaugat neurobiologul.

LIMBAJUL BEBELUSILOR. Creierul bebelusilor de trei luni este organizat deja pentru limbaj, cu mecanisme complexe asemanatoare celor ale adultilor, in conditiile in care acestia mai au inca nevoie de mai multe luni inainte de a incepe sa vorbeasca, potrivit unui studiu recent. Gratie tehnicilor de imagistica prin rezonanta magnetica, care permite vizualizarea pe ecran a zonelor creierului activate de un stimul (sunet sau imagine, de exemplu), o echipa de cercetatori francezi a identificat acest circuit neuronal la zece bebelusi, fete si baieti. Ei i-au pus pe bebelusi, cu varste cuprinse intre 11 si 17 saptamani, sa asculte o fraza simpla de doua secunde in limba lor materna. Aceasta fraza a declansat activarea in cascada a regiunilor temporale si frontale, dovada a unei organizari complexe identice cu cea a adultilor care se bazeaza pe schimburile dintre zonele de intelegere si productie verbala.
×