x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Whisky „tezaurizat” la Polul Sud

Whisky „tezaurizat” la Polul Sud

de Sînziana Stancu    |    06 Feb 2010   •   00:00

Cinci lăzi cu whisky îngropate în gheaţă au fost descoperite după mai bine de un secol, lângă cabana exploratorului Ernest Shackleton, în Antarctica.

Degustătorii îşi freacă deja mâinile de bucurie, spunând că descoperirea este „un dar de la Dumnezeu" pentru iubitorii de whisky. Richard Peterson, a cărui companie a livrat pe vremuri sticlele de „Chas Mackinlay" exploratorului, a spus că „dacă se confirmă conţinutul şi dacă acesta va fi extras şi analizat în siguranţă, atunci reţeta originală va putea fi reprodusă." Din păcate, reţeta fabricantului din acea vreme nu s-a păstrat până astăzi.

Cabana lui Shackleton a fost construită în 1908, pentru o expediţie la Polul Sud, care a eşuat însă. În jurul ei a fost găsită acum „comoara". Însă unele dintre lăzi au crăpat şi s-a format gheaţă în interiorul lor, astfel încât experţii trebuie să fie foarte atenţi când le manipulează, ca să scoată conţinutul intact.

Alcoolul a fost descoperit de New Zealand Antarctic Heritage Trust, scrie BBC online. Al Fastier, un membru al companiei, povesteşte că, la început, s-au descoperit doar două lăzi cu băutură, şi apoi celelalte trei. „Spre surprinderea noastră am găsit cinci lăzi, trei cu etichete de whisky şi două cu etichete de coniac. Mărcile trecute pe cutii erau „Chas Mackinlay&Co" şi „The Hynter Valley Distillery, Allande".

Membrii expediţiei lui Shackleton au rămas destul de repede fără provizii în anevoiosul lor drum către Polul Sud. Se pare că doar 160 de kilometri i-a despărţit de ţinta lor, în 1909, când s-au întors de la Cape Royds după ce marea începuse să îngheţe. Polul Sud a fost atins pentru prima oară în 1911, de către norvegianul Roald Amundsen.

×
Subiecte în articol: magazin