x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Zgîrie-nori verde

Zgîrie-nori verde

de Raluca Grintescu    |    25 Apr 2008   •   00:00

Clădirea Oen Bryant Park din New York nu va fi doar a doua clădire ca înălţime din oraş, ea este concepută să fie şi un zgârie-nori cu unul din cele mai eficiente consumuri de energie din lume.

NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL/Documentar/Miercuri  22:00
În oraşul care nu doarme niciodată, visul unui arhitect de a construi un viitor mai “verde” s-a împli­nit. Clădirea Oen Bryant Park din New York nu va fi doar a doua clădire ca înălţime din oraş, ea este concepută să fie şi un zgârie-nori cu unul din cele mai eficiente consumuri de energie din lume.

De la reciclarea grinzilor din oţel şi până la reciclarea apei, documentarul “Megastructuri: Zgîrie-nori «verde»“ examinează greutăţile şi reuşitele pe care le implică ridicarea unui zgârie-nori a cărui schiţă, concepută pentru a ţine cont de protejarea planetei, ar putea servi drept model pentru construc­ţiile viitorului.


MINUNĂŢII. În alte colţuri ale lumii, proiecte similare dau curs efervescenţei unor arhitecţi cît mai “verzi”. Deşi pare că ţine de domeniul SF-ului, acest proiect este cît se poate de real. În Londra urmează să fie construit un zgîrie-nori cu 47 de etaje, dotat cu trei turbine de vînt (cu diamentru de 9 m) care vor ge­nera energie eoliană şi căldură pentru clădire.

Orientul Mijlociu, care găzduieşte deja multe minunăţii arhitectonice, se va putea mîndri în curînd şi cu primul turn ecologic, autosuficient din punct de vedere energetic. Cel care şi-a asumat ambiţioasa sarcină de a ridica în Dubai un zgîrie-nori “ecologic” este arhitectul german Eckhard Gerber. Burj al-Taqa (Turnul energiei) va consuma foarte puţină energie şi şi-o va produce singur. Turnul, de formă cilindrică, va fi îmbrăcat într-un nou tip de sticlă, ce nu permite căldurii generate de soarele arzător să pătrundă în clădire decît într-o proporţie foarte mică.

 

Info

ANIMAL PLANET/ Sîmbătă       19:00
SUPERCÎRTIŢA.
Într-o suburbie a unui mare oraş occidental, un om duce o luptă sistematică împotriva ani­­malului ca­re îi ame­ninţă pe­lu­za: cîr­ti­ţa. Folo­sind ce­le mai re­cente teh­nici cine­ma­to­gra­­fice, acest program plon­jează în lumea subte­ra­nă a cîrtiţei, prezentînd spectaco­lul unui erou care, timp de milioa­ne de ani, a făcut zilnic eforturi hercule­ne.

ZONE REALITY/ Documentar/Sîmbătă         22:00

TOP 10 – SUPRAVIEŢUITORII. Do­cumentarul îi duce pe telespectatori în Hotelul Beverly Hills, hotel unde Heidi Fleiss şi grupul ei de fete frumoase conduc cel mai renumit cerc de prostituţie din America. Este dez­vă­luit şi adevărul din spatele capca­nei întinse producătorului de maşini sport John DeLorean şi învoielii fă­cu­te de acesta pentru cocaină. De ase­menea, camera de filmare îi urmă­reşte pe agenţii FBI şi Humane Society pe măsură ce pun momeala pentru oficialii corupţi şi oamenii de afaceri fără milă care tratează pentru animale aflate în pericol şi care se avîntă în pescuitul ilegal dacă miza pusă în joc este mare.


DISCOVERY/ Documentar/ Luni        11:00
BĂRBAŢII ÎN ALB.
Fiecare episod urmăreşte o serie de apeluri SOS lansate de oameni adevăraţi, cu probleme adevărate, pe care ei speră că “Băr­ba­ţii în alb” le vor putea rezolva. De exemplu, vor reuşi aceştia să pună supremul automobil impo­sibil de tractat la dispoziţia a doi agenţi imobiliari stresaţi, care au deja un munte de tichete de amenzi pentru parcări neregulamentare?

  • Adriana V. Păduraru

 

×
Subiecte în articol: documentar