Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, a declarat pentru AGERPRES că prezenţa echipei naţionale la EURO 2016 după o pauză de opt ani nu reprezintă o ''gură de oxigen'', ci o revenire la ritmul în care merită ''să respire fotbalul românesc''.
''Sunt mândru să fiu alături de o generaţie de fotbalişti devotaţi şi serioşi, am fost bucuros şi emoţionat să trăiesc împreună cu ei această sărbătoare a fotbalului românesc. Era firesc să vină această calificare acum, din cel puţin două motive. Indiferent de raportarea la mandatul preşedintelui FRF, calendarul preliminariilor propunea o concluzie privind prezenţa la EURO 2016 la finele acestui an. Aveam nevoie de această calificare acum, pentru că lipsa proiectelor de dezvoltare din trecut produsese mult prea multe consecinţe dezastruoase pentru fotbalul nostru. România la EURO nu înseamnă o gură de oxigen, ci o revenire la ritmul în care merită să respire fotbalul nostru'', a spus oficialul FRF.
Anul 2015 a fost unul de succes pentru Federaţia Română de Fotbal din punct de vedere financiar şi organizatoric.
''Bilanţul reformelor pe care le-am implementat în fotbalul românesc evidenţiază foarte multe zone în care am reuşit deja să dezvoltăm soluţii cu potenţial de succes. FRF a început să iasă atât din groapa financiară, deoarece încheiem 2015 Ťpe zeroť, după ce în martie 2014 am pornit de la minus 5 milioane de euro, cât şi din întunericul izolării: am semnat parteneriate strategice cu companii importante şi avem alături administraţia UEFA şi federaţii de top ale Europei, din Danemarca, Olanda şi Italia. Am dezvoltat puternic procesul de formare prin mai multe premiere: înfiinţarea unei competiţii noi, Liga Elitelor Under 17 şi Under 19, deschiderea celor două Centre de Excelenţă ŤTricolor11ť, cursuri de antrenori destinate exclusiv femeilor şi pentru futsal, cursuri de management în fotbal susţinute de UEFA. Sunt multe rezultate foarte bune, de la nivelul Comisiei Tehnice şi al Comisiei Medicale, până la activitatea departamentelor de Integritate, Responsabilitate Socială, Marketing şi Comunicare'', a explicat şeful FRF.
Calificarea primei reprezentative la EURO 2016 fără înfrângere este, în opinia lui Răzvan Burleanu, vârful realizărilor federaţiei în 2015.
''Un bilanţ pentru 2015 axat pe rezultatele din teren ne arată aceeaşi evoluţie, semn că eforturile noastre din zona de suport încep, treptat, să se transpună în performanţe sportive. ŤTricoloriiť au revenit în elita fotbalului, calificându-se fără înfrângere la EURO 2016, după 8 ani de absenţă de la marile turnee. Mai mult, România nu a pierdut vreun meci, oficial sau amical, în 2015. Şi echipa naţională feminină a avut un parcurs foarte bun, în preliminariile EURO 2017, cu şanse mari pentru o prezenţă în premieră la un turneu final continental'', a spus oficialul.
Burleanu este de părere că, în cazul în care selecţionata Under-17 şi echipa naţională de futsal nu ratau "în ultima secundă" calificările la Turul de Elită, respectiv la turneul final EURO 2016, se putea vorbi despre un an excepţional.
''România Under-21 a avut rezultate oscilante, dar ştiu că încă ne putem lupta pentru o prezenţă la EURO 2017. Totodată, reprezentativa Under-19 este calificată la Turul de Elită pentru Campionatul European, ceea ce este un succes. Obiectivul nostru este să fim mereu prezenţi la nivelul cel mai înalt al fazelor acestor competiţii, pentru a furniza tinerilor jucători şansa unor întâlniri cu cei mai buni fotbalişti din Europa, la nivelul de vârstă respectiv. Dacă ne gândim că reprezentativa Under-17 şi echipa naţională de futsal au pierdut în ultima secundă şansa calificărilor la Turul de Elită, respectiv la turneul final EURO 2016, e suficient, pentru a concluziona, să admitem că am avut un an bun din punct de vedere al rezultatelor şi am fost aproape de un an excepţional, cu cinci reprezentative calificate sau cu şanse mari de calificare la turneele finale continentale'', a adăugat preşedintele.
Unul dintre minusurile lui 2015 este pentru Burleanu faptul că după 11 ani nicio echipă românească de club nu a reuşit să se califice în grupele cupelor europene.
''Dezamăgitoare pentru mine este inerţia nefastă în care s-au încrâncenat ani de-a rândul oameni intraţi în fotbal fără să iubească fotbalul cu adevărat. Vă asigur, însă, că lucrurile sunt în schimbare. Nimic nu se întâmplă fără cauză, fotbalul ţine de şansă atunci când vorbim despre minge: însă atunci când vorbim despre managementul fotbalului, vorbim despre oameni şi despre capacitatea lor de a învăţa, de a aplica şi de a dezvolta. Mi-aş fi dorit o primăvară europeană pentru toate reprezentantele noastre, fireşte. Dacă rezultatele nu sunt acestea, să profităm măcar de acest moment pentru a reflecta şi a analiza încât să construim solid rezultatele viitoare'', a explicat Burleanu.
Federaţia încearcă să ajute cluburile din Liga I pentru a obţine rezultate pozitive în cupele europene prin cursurile de management dedicate conducătorilor, dar şi prin organizarea unor competiţii la nivel de juniori care să ofere echipelor din campionatul intern tineri de perspectivă.
''Federaţia Română de Fotbal a lansat în acest an primele cursuri dedicate managementului în fotbalul, cu susţinerea UEFA. Profesionişti de prim rang vin la Bucureşti şi expun strategiile de succes prin care putem reuşi. Iar participarea e gratuită pentru cursanţi. În plus, am întreprins nenumărate reforme la nivelul normativ specific, în fotbal, pentru clarificarea cadrului de activitate. Am promovat şi susţinut reforme legislative de ordin fiscal care să înlesnească viaţa cluburilor de fotbal, lucrăm permanent prin departamentul de Politici Publice al FRF pe acest segment. Mai mult decât atât, susţinem financiar competiţii precum Liga Elitelor, la nivel Under 17 şi la Under 19. Sunt doar câteva argumente pentru a întări poziţia noastră: suntem alături de cluburi şi sprijinim continuu activitatea lor, încercând să creăm un model de bune practici pe care să-l putem adapta la fiecare club, în funcţie de obiectivele acestuia. Însă rezultatele din cupele europene reprezintă o consecinţă finală a acestui amplu proces şi nu o premisă'', a menţionat şeful de la Casa Fotbalului.
Găsirea unor surse sustenabile de finanţare pentru cluburi este o provocare pentru preşedintele FRF, care a adăugat că scandalurile legate de participarea unor jucători şi antrenori la pariuri sportive nu pot afecta întreg fotbalul românesc.
''Identificarea unei modalităţi prin care cluburile să poată beneficia de finanţare sustenabilă şi conturarea unei noi generaţii de manageri veritabili în fotbalul românesc reprezintă provocările profunde ale fotbalului românesc de acum. Implicarea participanţilor la fenomen în pariuri sportive de natură a afecta integritatea fotbalului constituie o ameninţare considerabilă, însă nu cred că poate face parte din categoria problemelor de natură a afecta întreg fotbalul din România, comparativ cu fotbalul din alte ţări'', a mai spus oficialul FRF.
Obiectivul echipei naţionale a României la EURO 2016 este depăşirea fazei grupelor, a anunţat Răzvan Burleanu.
''Ne dorim foarte mult ca România să treacă de faza grupelor, aşa cum îşi doresc toţi românii. Acesta este obiectivul pentru EURO 2016 pe care ni l-am asumat împreună, echipa administrativă şi cea tehnică. Dar contează foarte mult şi cum facem acest lucru. E imperios necesar să ne asumăm o mentalitate a performanţei astfel încât să abordăm fiecare meci având obiectiv clar victoria. Doar aşa putem trece şi de faza grupelor, şi putem performa chiar mai departe'', a precizat el.
Întrebat care este fotbalistul şi sportivul anului 2015, Răzvan Burleanu a răspuns: ''Echipa naţională de fotbal a României''.
Prima reprezentativă a României a încheiat anul cu un bilanţ de şapte meciuri, dintre care două victorii şi cinci egaluri, fiind inclus aici şi singurul meci amical, încheiat la egalitate cu Italia, în deplasare.
Sursa: AGERPRES