x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Din însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu (IX)

Din însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu (IX)

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    18 Apr 2010   •   00:00
Din însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu (IX)
Sursa foto: Cairo, 1934; foto: Arhivele Naţionale/

Memorialistul Argetoianu este binecunoscut lectorilor din România, şi nu numai, iar anul de foc 1942 grăieşte de la sine. Transcrierea textelor în revistă se face după manuscrisul olograf, aflat în posesia noastră. Scriitorul politic Constantin Argetoianu s-a născut la 3 martie 1871, în Craiova, şi a încetat din viaţă la 6 februarie 1955, în gulagul comunist din Sighetul Marmaţiei.



1942
MIERCURI, 7 IANUARIE

Ieri s-a celebrat Boboteaza cu mare alai, în prezenţa Regelui, a Conducătorului, a Guvernului, a Corpului diplomatic şi a înalţilor demnitari. Dumnezeu s-a milostivit cu o temperatură suportabilă (+4°), care de altminteri se menţine şi azi, aşa încât bieţii soldaţi ţintuiţi pe loc n-au suferit de frig. Ce ar fi fost pe -10° sau -15°! Ca să înveţe pe soldaţi cu frigul, li s-au cusut buzunarele mantalelor, de vreo două săptămâni!! Nimeni nu pricepe rostul acestei barbarii.

Ca şi cum, ca să-i înveţe cu lipsurile, li s-ar suprima mâncarea! Păcat că, cu atâtea calităţi, Mareşalul Antonescu mai e şi un om rău... Şi îşi face de cap!

Tactica sperietorii: La Berlin se pretinde că Guvernul Reichului posedă documente privitoare la negocierile lui Eden la Moscova, şi că din aceste documente rezultă complecta abdicare a Angliei faţă de Soviete, în politica europeană. Guvernul din Londra a consimţit lui Stalin o expediţie punitivă (!!!) până la Rin... Şi Berlinul conchide: popoare neutre ale Europei, uniţi-vă cu Germania contra invaziei bolşevismului!...

În ultimul său discurs, Roosevelt a anunţat că viitorul buget pentru apărarea Statelor Unite se va urca la fantastica sumă de 56 miliarde dolari - peste 1.500 miliarde lei, pe cursul oficial... Câţi bani irosiţi - lumea va ieşi ruinată din acest război. Curată nebunie!

Asasinatul lui Paringaux, şeful de cabinet al ministrului de Interne francez Pucheux, ucis în tren în condiţii misterioase, pare să fie opera propagandei teroriste anglo-comuniste. La o oră după asasinat, Radio Londra a anunţat uciderea ministrului Pucheux; de fapt, ministrul trebuia să meargă la Dijon într-o anchetă, dar fiind reţinut la Paris, a trimis pe şeful său de cabinet. Probabil că ucigaşul a luat pe Paringaux drept Pucheux... Ce moravuri! Propaganda engleză caută să producă, prin acte de teroare, dezordini în ţările ocupate de nemţi. Un asemenea război duce de-a dreptul la sălbăticie. Ce ne mai aşteaptă?

Un accident ciudat la Sinaia: un camion încărcat cu bere Czell (sticle, 2.000 kilograme) venind dinspre Buşteni s-a ciocnit cu un bob-sleich ce cobora în viteză pe drumul care vine de la grajdurile regale. Ca să evite un accident mortal, şoferul camionului a frânat brusc, dar maşina a patinat, a răsturnat bobul şi s-a dus de vale în prăpastia Peleşului, pe lângă pod. Lucru de necrezut: şoferul şi ajutorul său, precum şi cei doi imprudenţi din bobsleich, au scăpat teferi, fără măcar să fie răniţi! Şi camionul, şi bobul s-au făcut ţăndări! E norocul!

JOI, 8 IANUARIE
Comunicatul german de ieri ne-a adus ştiri mai îmbărbătătoare: trupele germane au nimicit un Corp sovietic care debarcase la Eupatoria (nord de Sevastopol), iar trupele române au dat peste cap şi distrus alt contingent sovietic la vest de Feodosia. Forţele ruseşti din Feodosia şi Kerci au fost şi ele atacate... În sectorul Central al frontului, germanii, profitând de o temperatură mai omenoasă, au contraatacat pe ruşi pricinuindu-le pagube serioase, mai ales la nord-est de Harkov.




Şi ruşii mărturisesc, în comunicatele lor, că nemţii atacă cu vigoare... Australienii, ameninţaţi de japonezi, au făcut apel la ajutorul Statelor Unite şi în acest scop au pus la dispoziţia forţelor americane principala lor bază navală, Port-Darwin. Se vor mai crea şi alte baze americane în Australia... Ziarele berlineze, comentând acest fapt, declară că Australia a ieşit din Imperiul Britanic şi a devenit al 49-lea Stat al Confederaţiei Nord-Americane! Cam trasă de păr!

Japonezii sunt complect stăpâni pe Borneo britanic şi pe petrolul acestei regiuni şi înaintează mereu spre Singapore... În Filipine continuă curăţirea întregului arhipelag...

Posturile de emisiune engleze umpleau lumea cu cele mai extravagante ştiri despre situaţia din Franţa. Astfel au anunţat că zona neocupată franceză va fi ocupată, că Mareşalul Pétain a demisionat, că Guvernul de la Vichy a fugit prin Toulon, că ministrul de Interne Pucheux a fost asasinat, că la Paris şi în alte oraşe numeroşi cetăţeni au fost împuşcaţi de nemţi...

Bineînţeles, Guvernul francez dezminte toate aceste ştiri, plăsmuite poate ca să îndârjească opinia publică împotriva eventualei treceri a trupelor germane prin teritoriul francez spre Spania (dacă informaţia pe care mi-a dat-o luni seara lt. col. Olteanu s-ar adeveri...).

Roosevelt a rostit un lung discurs în faţa Congresului. Tonul mai puţin agresiv ca până acum. Preşedintele a căutat să demonstreze o dată mai mult că Statele Unite n-au vrut războiul (!!!), că acesta le-a fost impus, că lupta va fi grea şi că poporul american trebuie să se pregătească la mari sacrificii. Roosevelt a declarat apoi că în 1943 (!!) Statele Unite vor dispune de 60.000 de avioane şi de 45.000 de tancuri... Numai să ştie să le folosească, căci marafeturile în chestiune nu luptă singure!

Molotov a trimis şefilor misiunilor diplomatice din Saratov un protest împotriva "cruzimilor săvârşite de nemţi în ţinuturile ruseşti ocupat"! O culme de îndrăzneală, observă presa germană, cu drept cuvânt. Cruzimile le săvârşesc sovieticii, înainte de a părăsi o localitate, sau după ce o reocupă - asta o ştie lumea întreagă. Nemţii nu fac decât să repare distrugerile bolşevicilor şi să împace lumea. Astfel 70% din bisericile din Statele Baltice şi din Ucraina au fost repuse în stare de funcţionare şi redeschise credincioşilor...

Regele a vizitat ieri Spitalul de răniţi Z. I. 345 şi a distribuit gradelor inferioare şi soldaţilor 100 de decoraţii. Regina Elena s-a plimbat prin saloanele Spitalului Z. I. 302 şi a consolat pe răniţi...
A nins azi-noapte binişor, peste toată ţara. Să mulţumim lui Dumnezeu. Temperatura -2°.

VINERI, 9 IANUARIE
Berlinul s-a hotărât în fine să pună la punct toate năzbâtiile răspândite de propaganda anglo-saxonă prin presă şi prin posturile ei de Radiodifuziune. După această propagandă, comandanţii de armate germani se războiesc între ei, fiindcă situaţia pe front e dezastruoasă; fortificaţii au început să fie construite pe linia Oderului fiindcă Germania nu se va mai putea apăra pe un front mai depărtat; mitraliere au fost puse în faţa Ministerului de Externe şi a Palatului Reichului în Berlin pentru apărarea autorităţilor de furia populaţiei, în fine, cheta pentru colectarea efectelor de iarnă a dat greş, populaţia nemaivoind să dea nimic pentru război, şi ce s-a adunat s-a luat cu forţa, prin percheziţii!!!
(Va urma)

×
Subiecte în articol: istorie politica