x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Din însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu (VIII)

Din însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu (VIII)

11 Apr 2010   •   00:00
Din însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu (VIII)

Memorialistul Argetoianu este binecunoscut lectorilor din România, şi nu numai, iar anul de foc 1942 grăieşte de la sine. Transcrierea textelor în revistă se face după manuscrisul olograf, aflat în posesia noastră. Scriitorul politic Constantin Argetoianu s-a născut la 3 martie 1871, în Craiova şi a încetat din viaţă la 6 februarie 1955, în gulagul comunist din Sighetul Marmaţiei.



5645-117653-untitled1.jpgMarţi, 6 ianuarie Boboteaza
Olteanu mi-a mai destăinuit o ştire foarte importantă: după informaţiile lor, Guvernul de la Vichy a consimţit să lase forţele germane să treacă prin Franţa neocupată, în Spania...

Din Spania, aceste forţe vor trece în Marocul spa­niol, şi de aci mai departe, creându-şi o bază de ravitaliere în Africa... în ce priveşte benzina, Olteanu pretinde că problema nu se pune pentru germani, care au pornit la război cu stocuri pentru doi ani, stocuri pe care nu le-au atacat încă! O fi? L-am întrebat şi despre preluarea Comandamentului de către Hitler: zâzanie între Brauchitsch şi Keitel - a fost răspunsul pe care l-am primit.
În fine, după Olteanu, toate sunt bune şi merg bine! Să dea Dumnezeu să fie aşa!

Mişcarea ministerială proiectată pare să fi ratat, pentru moment cel puţin. Generalul D. Popescu a rămas ministru de Interne şi Antonescu, cu numele, la Apărarea Naţională. Numirea lui Popescu la Apărarea Naţională, ar fi diminuat mult situaţia lui Pantazi şi cum Pantazi e foarte bine cu Antonescu, se vede că acesta n-a vrut să-l umilească...
A fost numit Piki Vasiliu subsecretar, în locul lui Jack Popescu chemat la comandament. Tot la Interne a mai fost numit şi tot subsecretar dl Petre Strihan, conferenţiar universitar. Cu greu am putut să aflu că acest domn a fost pe vremuri şeful tineretului bucureştean (!!!) în partidul lui Gheorghe Brătianu. O cunoştinţă veche a lui Ică Antonescu, probabil...
Generalul Vasiliu numit subsecretar, va păstra totuşi şi comanda Jandarmeriei, pe care a deţinut-o până acum.

Ziarele publică o dare de seamă a activităţii aviaţiei noastre în timpul războiului. Pentru un debut şi pentru numărul restrâns al avioanelor noastre, rezultatele au fost prea frumoase: în 4 luni de zile am doborât sau distrus pe pământ 762 avioane inamice! Putem fi mândri...

Corpul diplomatic din Bucureşti a trimis Mareşalului Antonescu un cec de 250.000 lei pentru "Ajutorul de Iarnă", însoţit de o frumoasă scrisoare a decanului, Nunţiul Cassulo. Antonescu a răspuns frumos, şi el. Ziarele publică cele două scrisori.

S-a creat un stil antonescian. Întortochieri de fraze şi abuz de expresii arhaice, perimate şi răsunătoare. Până şi generalul Sichitiu telegrafiază Regelui Mihai: "În prag de An Nou" - în loc de: "În pragul Anului Nou", cum s-a scris până acum... Stil Ică!

Colecta făcută în Germania pentru strângerea de efecte calde destinate soldaţilor de pe frontul ru­sesc a dat rezultate fantastice: s-au strâns 32.144.201 de efecte, din care 5.026.383 perechi ciorapi de lână, 2.219.171 mănuşi şi 1.511.079 haine îmblănite!

Ştire de necrezut: se telegrafiază din Ciung-King că mareşalul Ciang-Kai-Shek ar fi fost numit comandant suprem al tuturor forţelor "aliate" în Extremul Orient! Atât ar mai lipsi englezilor, să se pună sub ordinele chinezilor, după ce s-au făcut propagandiştii bolşevicilor!

Japonezii au atacat din nou prin surprindere insulele Hawai şi au pricinuit mari pagube - de astă dată stabilimentelor militare, căci vase nu mai erau... Presa berlineză ironizează Convenţia de la
Washington prin care Regi şi şefi de Stat fugari au întărit armatele anglo-saxone. În ce priveşte ultimul discurs al lui Eden, aceeaşi presă caută să de­monstreze că prin glasul ministrului său, Guvernul englez a încredinţat Sovietelor organizarea viitoarei Europe... O sperietoare germană ca să silească toate popoarele Europei să se strângă în jurul Reichului. Cam de oaie...

Mi se confirmă arestarea lui Aurel Dobrescu. Afa­cerea ia extindere mare, căci s-au dovedit legăturile între demersurile acestuia şi activitatea petroliştilor de la "Unirea" şi "Româno-Americană", arestaţi astă-vară. Printre aceştia: Grigorescu, Popovici etc. Mircea Zăgănescu n-a fost arestat, căci nu s-a mai înapoiat de la Constantinopol. La nevasta lui, au fost găsiţi 10 milioane lei. După câte mi se spune e mai mult vorba de o organizaţie de propagandă engleză, decât de spionaj.

Aşa se explică şi raporturile lui Dobrescu cu întreaga bandă şi sunt fire care duc până la Iuliu Maniu. Printre complotişti e şi Sanda Eremia (Fiica Cocuţei Eremia, născută Mendel, decedată astă-toamnă), care lucrează la Constantinopol, bine retribuită de "Intelligence-Service". În onorabila tovărăşie s-au mai găsit şi d-ra Carmen Colibăşanu, secretara şi amanta ministrului spaniol Prat şi d-na Ghinea, soţia fostului ministru legionar la Madrid. D-na Ghinea e rudă cu Zăgăneştii... D-ra Colibăşanu a fost arestată, apoi pusă în libertate, şi acum e sub supravegherea Poliţiei, care o pândeşte. Scrisoarea lui Aurel Dobrescu a fost găsită în valiza lui Zăgănescu care i-a fost furată pe drumul spre Stambul... Mare încurcătură! Şi scandal!
Miercuri, 7 ianuarie
De ziua mea - căci botezat în biserică sunt Ion - am petrecut o noapte albă... Dureri nebune în
picior - s-a răzbunat abuzul de tot felul de bunătăţi în cursul Sărbătorilor...

În cercurile noastre politice vâlvă şi emoţie în jurul vizitei lui Ribbentrop la Budapesta. Ce o fi mergând să mai pună la cale şmecherul cu vrăjmaşii noştri seculari? Trădare?

În realitate, planul unei călătorii a lui Ribbentrop la Budapesta, Bucureşti şi Sofia a fost făcut, după cum am notat-o în aceste însemnări, încă din decembrie. Vom vedea dacă acum călătoria lui se va mărgini la Budapesta, sau dacă va fi prelungită până la Sofia. Pretextul mărturisit: înapoierea vizitelor oficiale făcute de cei mai înalţi demnitari unguri la Berlin - ar cere şi vizite la Bucureşti şi Sofia, căci şi de la noi şi din Sofia s-au făcut nenumărate vizite oficiale la Berlin... Vom vedea. Important nu e ce poate face sau nu face Ribbentrop la Budapesta. Important este ce au hotărât conducătorii Reichului la Berlin cu privire la revendicările noastre şi mai ales posibilitatea Reichului de a-şi impune soluţiile la pace - fie că aceste soluţii ne-ar fi favorabile sau nu. Ungurii vor primi pe Ribbentrop ca pe un suveran: ziarele lor sunt pline de portretele secăturii şi de biografiile lui. S-o fi făcut şi reclamă pentru şampania Mumm?
Va urma

×
Subiecte în articol: istorie politica