x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Un decret stupid privitor la consumul lemnelor

Un decret stupid privitor la consumul lemnelor

de Stelian Neagoe    |    05 Mai 2012   •   21:00

DIN INSEMNAILE ZILNICE ALE LUI CONSTANTIN ARGETOIANU (100)

(1942-1944)

Memorialistul Argetoianu este binecunoscut lectorilor din Romania, si nu numai, iar anul de foc 1942 graieste de la sine. Transcrierea textelor in revista se face dupa manuscrisul olograf, aflat in posesia noastra. Scriitorul politic Constantin Argetoianu s-a nascut la 3 martie 1871, in Craiova, si a incetat din viata la 6 februarie 1955, in gulagul comunist din Sighetul Marmatiei.

In Indii, agitatia creste. Subhas Chandra Bose lanseaza zilnic un manifest si cheama poporul la lupta de eliberare. In faza in care au ajuns lucrurile, nu mai ramane decat armelor sa vorbeasca... Un spin serios in piciorul Angliei!

Revista engleza Ninetenth Century publica un articol in care se analizeaza planurile lui Stalin privitoare la soarta Germaniei dupa victoria Sovietelor (!!!). Dupa un discurs al lui Stalin din 23 februarie, Germania va fi daramata; nu se stie inca daca va fi anexata Rusiei (!!!), dar in tot cazul puterea ei va fi doborata, regimul ei schimbat, puncte strategice vor fi ocupate de forte bolsevice iar granitele actuale schimbate, cu mutare fortata de populatie!!!! Si Ninetenth Century e o revista serioasa, cu veche reputatie mondiala! Infrangerile suferite au innebunit definitiv pe englezi!

Un decret din 4 martie a exceptat persoanele fizice si societatile germane de la restrictiile impuse strainilor cu privire la vanzari si cumparari in Romania. In situatia in care ne aflam nimic de mirat. Dar ca luni a aparut un nou decret, prin care se complecteazadecretul din 4 martie; prin acest nou decret, ovreii si societatile romane cu capital majoritar strain sunt asimilate “strainilor' — si de asta data nu se mai excepteaza capitalul german... Se zice ca Maresalul Antonescu, speriat de acapararea nemtilor, vrea sa dea inapoi, si ca noul decret vizeaza mai ales societatile “Concordia' si “Colombia' (petrol), cumparate de germani... Guvernul vrea sa sileasca pe nemti sa-i vanda actiunile acestor societati. In acest scop a pus Banca Nationala sa le refuze si leii de care au nevoie pentru armata si pentru intreprinderile lor... Cum isi imagineaza Antonescu ca va putea lupta cu stapanii lui? Clodius si-a anuntat deja sosirea pentru azi... Si cu acest prilej, impulsivitatea caracterului lui Antonescu se arata in plina lumina: pana ieri a dat nemtilor tot ce au cerut — acum nu mai vrea sa le dea nimic si sa le mai ia inapoi si ce le-a dat! Decretul de luni atinge si bancile cu capital nemtesc: “Societatea Bancara Romana' si “Banca Comerciala'... Noua masura a impresionat pe de alta parte adanc piata si retragerile din banci au inceput: ovreii se tem sa nu li sechestreze si depozitele... Ce anarhie, Sus!!

Anarhia a mai fost dovedita si prin tampitul decret privitor la consumul lemnelor, atat de stupid incat nu se poate pricepe cum o minte omeneasca a putut sa-l conceapa. Pe rand, Ministerul Economiei Nationale si Subsecretariatul Aprovizionarii si-au declinat raspunderea, afirmand ca este opera generalului Badescu, “dictatorul lemnelor'!!! Lumea a urlat si s-a emotionat intreg Guvernul. Ieri, ministrii spuneau celor care ii intrebau ca stupida masura va fi anulata. Azi a aparut un comunicat idiot: pe de o parte se da libertate oamenilor sa-si faca proviziile de lemne cum vor voi — iar pe de alta ii obliga sa-si faca totusi declaratiile conform decretului... Sa-i inteleaga cine va putea!

Regimul actual e nu numai un regim haotic, dar mai e si un regim de nerusinate potlogarii, cum n-a mai fost! Un mare scandal a izbucnit acum la Banca Nationala... Trei administratori: Teodorescu (fost vice-guvernator!!), Romniceanu si Cantuniari au fost descoperiti cu mata in

sac! I-a denuntat Exarhu, functionar la Scont ca sa se razbune pe Cantuniari, numit in locul lui administrator (pe Exarhu-l numisera legionarii, administrator, si-l inlocuise Antonescu dupa ianuarie 1941).

Deocamdata scandalul e sub obroc, caci stapanirea ar vrea sa musamalizeze afacerea de rusine pentru Institutul nostru de Emisiune si sa dea in judecata numai pe Cantuniari, multumindu-se pentru Teodorescu si Romniceanu cu un concediu urmat de demisie... Dar Cantuniari a declarat ca se va prabusi cu Teodorescu si Romniceanu de gat... Ottulescu, guvernatorul, s-a imbolnavit de inima rea si a chemat pe G. Cesianu la sfat (!!!) — pe G. Cesianu, care mi-a povestit ieri toata tarasenia... Despre Cantuniari, a aflat toata lumea — despre ceilalti doi “chestiunea' e inca secreta!

Continuarea in numarul urmator

×