x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ia o pauză înainte să postezi pe Facebook

Ia o pauză înainte să postezi pe Facebook

de Oana Portase    |    06 Iun 2018   •   19:30
Ia o pauză înainte să postezi pe Facebook

Facebook este locul unde ne lăudăm cu vacanțele de vară, cu ce premii au mai luat copiii, cu ce ne mai cumpărăm sau la ce concerte am mai fost. Tot pe rețelele sociale ne vărsăm oful politic sau ne plângem după o despărțire urâtă. Era digitală ne permite ca într-o secundă să ne împărtășim viața cu sute sau mii de oameni. Pe când unii se limitează la câteva poze sau postări, alții împărtășesc chestiuni mult prea intime ce le pot pune copiii în pericol.

Soluțiile se găsesc în educație. Nu trebuie să facem lucruri din mimetism social, doar pentru că alții o fac, ar trebui să le trecem prin filtrul gândirii și al conștiinței.

Cristina Fulop

Psihologii spun că unul dintre motivele pentru care ne expunem prea mult online ar fi faptul că ne imaginăm că avem o audiență restrânsă, pe când în realitate vorbim de sute sau mii de oameni care pot avea acces la detaliile intime din viața noastră. “Tu îți imaginezi că oamenii cărora le împărtășești lucruri sunt la fel ca cei din preajma ta. Crezi că alegi după criteriile tale când de fapt nu este așa, tu nu ai niciun fel de criteriu de selecție și singurul lucru pe care îl ai în comun cu ei este că sunteți în același timp în mediul virtual. Tu de fapt nu-ți dai seama că nu controlezi cine sunt celelalte persoane și de fapt proiectezi asupra lor niște atribute de personalitate pe care ei de fapt nu le au, iar prin proiecția proprie te simți lejer în a împărtăși niște lucruri care țin de fapt de intimitatea emoțională sau de cea psihologică”, explică psihologul Cristina Fulop. 

Noi ne imaginăm că împărtășim o poză cu doar câțiva prieteni când de fapt audiența este mult mai mare. Tot ce postăm se rostogolește online și oricine poate avea acces la pozele sau textele noastre chiar dacă credem că ele sunt văzute doar de prietenii noștri de pe Facebook.

AI GRIJĂ CE PUI ONLINE

Nu posta când ești într-o stare emoțională proastă

Folosește mesajele private pentru rezolvarea conflictelor

Fii pregătit pentru comentarii negative

Protejează-ți intimitatea – oricine, oricând poate găsi pozele și textele tale

Alte cauze pentru care ne expunem prea mult viețile online sunt nevoia de atenție, nevoia de a ne lăuda, nevoia de a atrage milă sau compasiune când trecem printr-o perioadă grea din punct de vedere emoțional. Din păcate, mulți părinți nu realizează că din dorința de a împărtăși tot ce fac își expun copiii unor pericole. “În momentul în care pui poze foarte intime cu copii dezbrăcați, tu dezgolești o parte a intimității copilului tău care nu se poate proteja. Este ca și cum tu ai decide pentru el lucruri care sunt discutabile, lucruri care sunt în legătură foarte strânsă cu nivelul de inteligență pe care îl ai, de discreție, de educație. Lucrurile sunt foarte fine însă credința părintelui român - destul de larg răspândită - că fac ce vreau cu copilul meu, că eu știu ce e mai bine pentru el și alte astfel de credințe iraționale îl fac să se comporte ca un stăpân asupra copilului și să-l expună în felul acesta unor situații care nu sunt deloc în regulă. Nu neapărat în legătură cu viitorul este pericolul, poate să fie și în legătură cu prezentul, apropo de fenomenul pedofiliei care este foarte răspândit”, mai explică psihologul.

Un sfat simplu pe care îl poate urma oricine este să iei o pauză înainte de a posta ceva. Nu apăsa butonul de post, ci gândește-te dacă chiar merită să arăți tuturor acea imagine.

În mod paradoxal, avem senzația că deținem controlul și că dacă nu suntem față în față cu cineva, ci în fața unui calculator, putem să împărtășim orice ne trece prin minte. În același timp, ne dorim o audiență care să aprecieze tot ce postăm și să ne invidieze.

Studiile ultimilor ani subliniază câteva motive pentru care oamenii au tendința să pună prea multe detalii intime online, excluzând nivelul de educație și inteligență. Printre aceste motive se numără faptul că putem fi anonimi, invizibilitatea, răspunsurile care nu vin în timp real, oferirea de informații fără să-ți bați capul cu limbajul trupului, lipsa de autoritate, plictiseala, egocentrismul sau încredere scăzută în sine.

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: facebook