x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech O navă-cargo cu destinaţia Staţia Spaţială Internaţională, lansată cu succes din Kazahstan

O navă-cargo cu destinaţia Staţia Spaţială Internaţională, lansată cu succes din Kazahstan

14 Iun 2017   •   18:05

O navă spaţială de marfă Progress a decolat miercuri de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan având ca misiune aprovizionarea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a anunţat Agenţia spaţială rusă Roskosmos citată de AFP şi Xinhua. 

Nava-cargo Progress MS-06, transportată de o rachetă Soyuz-2, a fost lansată la ora 09:20 GMT, dispozitivul separându-se "cu succes la al treilea etaj al lansatorului şi fiind plasat pe orbită la 8 minute şi 48 secunde după decolare", după cum a precizat Roskosmos într-un comunicat. 

Progress, care transportă o încărcătură cu o greutate de aproximativ 2,5 tone conţinând în special combustibil, apă, gaz comprimat precum, câţiva nanosateliţi şi echipamente pentru experimente ştiinţifice, va andoca pe ISS vineri la ora 11:42 GMT, potrivit aceleiaşi surse. 

Echipajul actual de pe ISS este format din cosmonautul rus Fiodor Iourchtchikhine şi astronauţii americani Peggy Whitson şi Jack Fischer. 

Rachetele ruseşti Soyuz reprezintă în prezent singura modalitate de aprovizionare a ISS dar şi de transport a echipajului uman pe şi de pe staţia spaţială în urma întreruperii misiunilor cu nave spaţiale americane, precizează AFP. 

Şaisprezece ţări participă în cadrul ISS, avanpost şi laborator spaţial amplasat pe orbită în 1998, care a costat în total 100 de miliarde de dolari, proiect finanţat în cea mai mare parte de Rusia şi Statele Unite.

Sursa: www.agerpres.ro

×