Planul autorităţilor ruse de a construi turbine pe gaz de mare capacitate destinate producţiei de energie electrică, reducand, astfel, dependenţa de tehnologia occidentală a suferit o infrangere serioasă după ce un prototip de concepţie autohtona s-a defectat, au declarat surse informate.
În ultimii ani, turbinele de gaz, necesare pentru centralele moderne, s-au important de la firme precum Siemens, GE şi Alstom. Dar după ce Occidentul a impus sancţiuni Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, în urmă cu patru ani, preşedintele Vladimir Putin a cerut guvernului să înlocuiască tehnologia adusa din afara cu aparatura dezvoltata de companiile locale în sectoarele energie, software, aerospaţial şi medicină.
Societatea Rostec a anuntat insa că testele la prima turbină de gaze de concepţie rusească au fost oprite din cauza defecţiunilor la unele mecanisme. Problemele întâmpinate la turbina GTD cu o capacitate de 110 Megawaţi, suficientă pentru a alimenta cu energie electrică un oraş de mărime medie, scot în evidenţă provocările tehnologice cu care se confruntă companiile ruseşti. Incepute în decembrie a anul trecut la uzina Saturn din Rybinsk, centrul Rusiei, testele trebuiau finalizate până în martie.
"Turbina s-a stricat. Au încercat să o repare până la termenul limită dar nu au reuşit", a declarat una dintre surse, potrivit careia din cauza daunelor suferite, prototipul nu mai poate functiona, astfel că proiectul trebuie reluat de la zero cu un nou echipament.
Problemele întâmpinate în dezvoltarea unor turbine de concepţie rusească ar putea afecta programele de modernizare a sectorului de producţie a energiei electrice, în cazul în care tensiunile cu Occidentul vor duce la adoptarea de noi sancţiuni, în condiţiile în care planul de modernizare a Rusiei este concentrat pe turbinele de gaze.