Pentru cei pasionaţi de ştiinţă la domiciliu, ZOOM provoacă răbdarea părinţilor şi curiozitatea adulţilor printr-o serie nouă de experimente “pentru acasă”.
Pentru cei pasionaţi de ştiinţă la domiciliu, ZOOM provoacă răbdarea părinţilor şi curiozitatea adulţilor printr-o serie nouă de experimente “pentru acasă”.
Se ia o varză roşie. Şi oţet. Pentru că el conţine acid acetic. Iar bazele şi acizii au proprietatea de a schimba culorile anumitor legume. Aceasta la un nivel puţin mai savant înseamnă că determină o schimbare de pH la nivelul ţesuturilor vegetale. Reţeta pentru experiment este “patentată” de specialiştii în aspecte inedite şi distractive ale ştiinţei, care au dedicat o secţiune specială a site-ului Universităţii Wisconsin-Madison, din SUA, acestor experimente amuzante şi simple. Însă o pereche de mănuşi de bucătărie este obligatorie în cazul acestor experimente, deoarece unele persoane cu piele mai sensibilă pot să aibă iritaţii din cauza substanţelor folosite.
INSTRUCŢIUNI. Se pregăteşte varza roşie pentru experiment. După ce se taie cubuleţe, aproximativ două căni cu varză roşie sunt mărunţite într-un blender sau mixer. Se adaugă o cană cu apă şi se amestecă cele două până când varza este tăiată uniform în bucăţele foarte bine mărunţite. Apoi se scurge printr-o sită. Lichidul rezultat, extractul de varză roşie, va deveni ingredientul principal al experimentului pentru explorarea reacţiei cu acizi sau baze. După această etapă, o jumătate de cană cu oţet (care conţine acid acetic) este turnată într-un pahar transparent şi necolorat. În acest pahar transparent adăugaţi o linguriţă cu extract de varză roşie, amestecaţi combinaţia şi observaţi culoarea pe care o veţi obţine. Este culoarea specifică reacţiei unui acid cu extractul de varză roşie.
BAZE. Pentru experimentul cu baze, se poate folosi amoniac pentru rufe. Se toarnă o jumătate de cană cu amoniac într-un pahar necolorat şi transparent. În pahar se toarnă o linguriţă cu extract de varză roşie şi se amestecă. Apoi se observă ce culoare se obţine, pentru că este o culoare reprezentativă pentru amestecul extractului de varză roşie cu o bază.
ŢINTĂ. Ideea experimentului pleacă de la observaţia că extractul de varză roşie oferă culorile reprezentative pentru a putea identifica substanţa care este folosită în amestec ca fiind bază sau acid. În funcţie de intensitatea culorii, se poate chiar determina direct în bucătăria propriei locuinţe, fără instrumente complicate, cât de concentraţi sunt acizii sau bazele respective. Astfel, valoarea pH-ului sub pragul de 7 indică faptul că o substanţă este acidă, iar cu cât cifra pH-ului scade sub 7, cu atât mai mult este acidul mai concentrat. Pentru baze, valoarea pH-ului este de peste 7.
Varza roşie este o modalitate ideală de a desfăşura în bucătăria personală un adevărat studiu ştiinţific al substanţelor obţinute prin combinarea extractului din această legumă cu acizi sau cu baze. Această legumă indică cu mare precizie ce fel de substanţe folosim, fie că sunt baze, fie că sunt acizi, prin intermediul culorii