Un proiect de mare amploare referitor la modalităţile de imbunătăţire a prognozelor in Africa este in curs de desfăşurare, vizănd contracararea pe termen lung a epidemiilor şi a secetei provocate de clima continentului
Seceta şi epidemiile decimează anual zeci de mii de vieţi pe continentul negru, iar de acurateţea previziunilor climatice depinde soarta a milioane de oameni din Africa.
Un proiect de mare amploare referitor la modalităţile de imbunătăţire a prognozelor in Africa este in curs de desfăşurare, vizănd contracararea pe termen lung a epidemiilor şi a secetei provocate de clima continentului, relatează AFP. "Analiza multidisciplinară a musonului african" (AMMA) a debutat in urmă cu cinci ani şi angrenează in cadrul cercetărilor peste 600 de oameni de ştiinţă. Primele rezultate obţinute in cei cinci ani de studiu au fost discutate săptămăna trecută la cea de-a doua conferinţă internaţională a AMMA, care s-a desfăşurat la Karlsruhe in Germania, in perioada 26-30 noiembrie.
LOGISTICĂ. Pe lăngă cei 600 de cercetători care participă in prezent in acest proiect, desfăşurarea in teren a presupus crearea unei reţele de captatoare la nivelul solului, trei nave care au monitorizat condiţiile climatice, sonde-balon şi şase avioane de cercetare, la care s-au adăugat şi informaţiile obţinute de la sateliţii care au adunat date din spaţiu referitoare la continentul african.
ŢINTĂ. Informaţiile obţinute in programul AMMA au ca scop "modelarea sistemelor in ţările in care previziunile fenomenelor climatice sunt esenţiale pentru rafinarea datelor referitoare la semănături şi pentru a concentra eforturile sanitare in zonele cele mai ameninţate de ploaie", relatează AFP cităndu-l pe Jan Polcher de la Laboratorul de Meteorologie dinamică, instituţie care participă la proiect. "Africa nu trebuie doar să-şi exprime un punct de vedere, ci trebuie să şi participe la găsirea soluţiilor prin furnizarea unor răspunsuri. Continentul trebuie să le atenţioneze şi pe ţările bogate, care sunt cele mai mari poluatoare că este timpul să se confrunte cu obligaţiile lor de a finanţa aici implementarea unor politici de dezvoltare", a declarat coordonatorul AMMA pentru Senegal, dr. Thierno Gaye, citat de APA News. Gaye a mai apreciat că, la nivel global, contribuţia africană la schimbarea climei este de doar 3%, insă continentul are de suferit mult mai mult din cauza celorlalte ţări care au indici mai ridicaţI de poluare. "Africa este continentul care a inregistrat cel mai mare deficit de ploi intălnit pănă acum pe suprafaţa globului, iar această tendinţă are toate şansele să continue, deşi continentul nu este responsabil pentru ceea ce se intămplă", a adăugat omul de ştiinţă senegalez.
CONCLUZII. Studiul AMMA a pus in evidenţă faptul că semănăturile in zona Sahelului african (făşia de teren dintre deşertul Sahara şi porţiunea roditoare tropicală, in fapt savana africană) trebuie să se desfăşoare la inceputul musonului african, care nu durează decăt trei luni, relatează AFP. In acelaşi timp, s-a descoperit că epidemiile devastatoare pentru oameni şi animale, precum meningita, paludismul sau febra văii de rift au legătură directă cu ciclurile climei africane. Pănă in prezent, nu existau suficiente date pentru o rafinare a prognozelor, insă AMMA poate in viitor să pună baza unor modelări ale previziunilor meteorologice care să meargă pănă la rafinarea prognozelor locale care vor avea un grad de acurateţe mult mai crescut. "Vom putea atinge scări mult mai fine pe coordonatele timp şi spaţiu", a declarat Arona Diedhou, de la Institutul francez pentru cercetare şi dezvoltare. Iniţiativa acestui proiect de mare anvergură a adus laolaltă laboratoare din Statele Unite şi Europa, fiind demarat in 2001. Pe lăngă participarea internaţională din cadrul AMMA, in proiect sunt angrenate 22 de institute africane, cumulănd aproximativ 200 de oameni de ştiinţă implicaţi in acest demers. Programul se va desfăşura pănă in 2009 şi are un buget estimativ de 50 de milioane de euro. Uniunea Europeană impreună cu Franţa au o participare de aproximativ o treime in finanţarea AMMA, relatează AFP.