x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ai 500.000 de euro?Ia-ţi un dinozaur!

Ai 500.000 de euro?Ia-ţi un dinozaur!

de Adela Cristina Teodorescu    |    13 Mar 2008   •   00:00

Scheletul unui dinozaur erbivor va fi vândut începând cu preţul de pornire de la 500.000 de euro, la casa de licitaţii Christie’s din Paris, la data de 16 aprilie

Scheletul unui dinozaur erbivor va fi vândut începând cu preţul de pornire de la 500.000 de euro, la casa de licitaţii Christie’s din Paris, la data de 16 aprilie, relatează AFP. Fosila a fost descoperită în Dakota de Nord, Statele Unite, de către un proprietar de fermă, şi, potrivit purtătorului de cuvânt al celebrei case de licitaţii, Eric Mickeler, a fost vândută, în anul 2004, unui european care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Viitorul proprietar va fi, probabil, tot o persoană particulară care va putea să ţină scheletul în bune condiţii de conservare, mai adaugă Mickeler. Dinozaurul Triceratops Horridus, “Oribila faţă cu trei coarne”, a trăit acum 65 de milioane de ani, iar scheletul său a fost refăcut, din oasele reale, în proporţie de 70%, restul fiind completate din răşină naturală. Astfel că dinozaurul cu patru picioare are o lungime de 7 metri şi o greutate de aproximativ 2 tone, numai craniul său cântărind 200 de kilograme. Această vânzare a unui schelet de dinozaur va fi prima după cea din 1997 de la casa de licitaţii Sotheby’s din New York, când Muzeul din Chicago a achiziţionat scheletul unui Tyrannosaurus Rex pe nume Sue cu “numai” 8 milioane de dolari. În cadrul evenimentului de la 16 aprilie vor mai fi scoase la licitaţie alte 150 de “oase preistorice” din colecţii de istorie na­turală – fosile, schelete şi minerale, evaluate la un total de 1,6 milioane de euro. Pe lângă dinozaurul cornut se vor regăsi un ou de Tyrannosaurus, mine­ralizat în agat, având o valoare cuprinsă între 20.000 şi 25.000 de euro, şi un os al tibiei unui apatozaur care a trăit în perioada jurasică, în valoa­re de 30.000 de euro. Alte puncte de atracţie ale licitaţiei sunt capul tigrului cu colţi Sabre, estimat la un preţ de 45.000 de euro şi un set de dinţi fosi­lizaţi aparţinând unui plesi­ozaur, dinozaur marin gigant, în valoare de 4.000 de euro. Un muzeu german privat oferă în licitaţie, contra unei sume “modice” cuprinsă între 70.000 şi 80.000 de euro, un craniu de edmontozaur, foarte bine conservat. Specialiştii se aşteap­tă ca şi specimenele minerale să aibă succes, inclusiv şase agate Condor şi o frunză de cupru, cu o greutate de 400 de kilograme, desco­perită în statul Michigan din SUA, estimată ca având o valoare cuprinsă între 30.000 şi 35.000 de euro, aceştia admiţând faptul că aceste exponate scoase la licitaţie, deşi sunt importante, totuşi nu vin în ajutorul progresului ştiinţei. 

 

“Chiar dacă există fragmente ale scheletelor de Triceratops care fac parte din colecţiile a numeroase muzee, acest specimen este al patrulea dintre cele mai complete descoperite până acum” 

Erick Mickeler, purtător de cuvânt al Christie’s

×
Subiecte în articol: natura