x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Alimentele sănătoase "taie" pofta de mâncare!

Alimentele sănătoase "taie" pofta de mâncare!

de Radu Popa    |    09 Apr 2010   •   00:00
Alimentele sănătoase "taie" pofta de mâncare!
Sursa foto: /Thinkstock

Se ştie că tensiunea nervoasă are o influenţă negativă asupra felului în care oamenii digeră alimentele. Paradoxal, mâncarea sănătoasă are darul de a diminua apetitul şi de a combate anxietatea şi efectele sale.

CIOCOLATA NEAGRĂ
Cu o concentraţie bogată în flavonoide, elemente recunoscute pentru proprietăţile lor calmante (aflate şi în compoziţia ceaiului de romaniţă care induce o stare de relaxare), ciocolata conţine şi fenetilamină, un compus chimic care contribuie la ameliorarea stării generale. În mod paradoxal, cu cât mai "neagră" este ciocolata, cu atât aceasta conţine mai multe substanţe benefice pentru sănătatea dvs.

SPUMA LAPTELUI
Este cunoscut faptul că un pahar de lapte cald are un efect calmant. Specialiştii au analizat consecinţele fenomenului în cazul femeilor care beau zilnic patru sau mai multe pahare de lapte cu un conţinut scăzut de grăsimi sau consumă doar spuma formată la fierberea acestuia. În rândul lor s-au înregistrat cu 50% mai puţine cazuri în care reclamau o stare avansată de stres sau oboseală decât printre femeile care consumau doar un pahar de lapte săptămânal sau chiar mai rar.

FULGII DE OVĂZ
Carbohidraţii ajută la producerea serotoninei, un hormon calmant care ajută în lupta împotriva efectelor negative ale anxietăţii fiind recomandaţi în cazul apariţiei stresului. Fulgii de ovăz au un conţinut crescut de fibre, motiv pentru care aceştia sunt absorbiţi încet de organism. Consumându-i încet, puteţi prelungi absorbţia serotoninei şi, în acest fel, senzaţia de saţietate şi vă menţineţi valoarea glicemei în limite normale

SOMONUL
Cercetări ştiinţifice au demonstrat că somonul, a cărui carne are o concentraţie crescută de acizi graşi bogaţi în Omega 3, poate ajuta la dispariţia stresului prin creşterea concentraţiei de serotonină. O alimentaţie bazată pe alimente ce conţin Omega 3 în compoziţia lor poate încetini producerea unor hormoni precum cortizolul şi adrenalina cu un rol important în apariţia stressului.

NUCILE
Specialiştii au stabilt că nucile pot contribui la scăderea tensiunii arteriale, valorile crescute ale acesteia putând dăuna persoanelor a căror inimă a fost suprasolicitată datorintă unei concentraţii crescute de adrenalină. Doza zilnică recomandată de specialişti poate varia între 45 şi 50 de grame.

SEMINŢELE DE FLOAREA-SOARELUI
Produsele respectivă constituie o sursă foarte bună de acid folic. Elementul respectiv ajută organismul în producerea dopaminei, unul dintre principalii neurotarnsmiţători de la nivel cerebral.

SPANACUL
Magneziul prezent în compoziţia frunzelor proaspete de spanac ameliorează reacţiile organismului la apariţia stresului.

AFINELE
Antioxidanţii conţinuţi de fructele respective combat efectele negative produse asupra organismului de o serie de hormoni cu rol în instalarea stresului precum cortizolul.

×
Subiecte în articol: stiinta