x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Aricii de mare ne-ar putea scăpa de emisiile de bioxid de carbon

Aricii de mare ne-ar putea scăpa de emisiile de bioxid de carbon

05 Feb 2013   •   12:51
Aricii de mare ne-ar putea scăpa de emisiile de bioxid de carbon

Cercetătorii de la Universitatea Newcastle au descoperit întâmplător că aricii de mare folosesc nichelul pentru a transforma bioxidul de carbon pe care îl folosesc pentru a-şi construi carapacea.

Ei susţin că tehnica poate fi exploatată pentru a transforma emisiile de carbon ale centralelor electrice în carbonat de calciu.

Studiul a fost publicat în revista Catalysis Science and Technology.

Frumuseţea cataliticului de nichel este aceea că functionează indiferent de pH şi este şi extrem de ieftin, de o mie de ori mai ieftin decât anhidraza carbonică.

Multe fiinţe marine transformă bioxidul de carbon în carbonat de calciu. Specii de scoici precum midiile, stridiile şi coralii folosesc CO2 pentru a-şi face cochiliile şi părţile osoase.

Când echipa de la Newcastle au studiat larvele aricilor de mare au descoperit că scheletele lor externe conţineau nichel în mare concentraţie.

Cercetătorii au descoperit că după ce au adăugat soluţie de bioxid de carbon în apa în care erau larvele acesta a dispărut cu desăvârşire.

Dr Lidija Siller de la Universitatea Newcastle University adeclarat într-un interviu pentru BBC că "Dacă sufli CO2 prin apa în care ai nanoparticule de nichel poţi capta mult mai mult carbon decât în mod normal după care este foarte uşor să în transformi în carbonat de calciu."

×
Subiecte în articol: arici de mare poluare