x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Astronomii au stabilit originea meteorului căzut în Rusia

Astronomii au stabilit originea meteorului căzut în Rusia

26 Feb 2013   •   13:33
Astronomii au stabilit originea meteorului căzut în Rusia

Astronomii au găsit originea meteorului care a căzut în Celiabinsk, Urali.

Astronomii s-au folosit de înregistrările video pentru a stabili traiectoria prin atmosfera Pamântului şi sa-i reconstruiască orbita din jurul soarelui.

Echipa de la Universitatea Antiquia din Columbia a publicat detaliile pe site-ul Arvix.

Prima estimare a masei meteorului a fost de 10 tone dar NASA mai târziu a firmat că acesta avea masa între 7.000 şi 10.000 de tone şi o rază de 17 metri.

Folosind înregistrările şi locul împactului din lacul Chebarkil, Jorge Zuluaga şi Ignacio Ferrin, de la Universitatea Antioquia din Medellin au calculat folosind simpla trigonometrie înălţimea, viteza şi poziţia "pietrei" în timpul căderii.

Pentru a reconstrui orbita iniţială din jurul soarelui astronomii au folosit şase proprietăţi ale traiectoriei prin atmosfera terestră. Cele mai multe dintre acestea au legătură cu punctul în care meteorul devine suficient de strălucitor încât să producă umbră.

Rezultatul obţinut în urma calculelor sugerează că meteorul aparţine unei familii cunoscute de "pietre" sub numele de "asteroizii Apollo" şi care traversează orbita Pamântului.

Din cei 9.700 de asteroizi descoperiţi până acum aproximativ  5.200 se crede că aparţin de Apollo. Asteroizii sunt împărţiţi în grupe precum, Apollo, Aten sau Amor în funcţie de orbita pe care o au.

Dr Stephen Lowry, de la Universitatea din Kent, a spus că echipa a făcut un lucru foarte bun prin publicarea atât de repede a concluziilor.

"Cu certitudine meteoritul din Celiabinsk face parte din clasa asteroizilor Apollo" a declarat acesta pentru BBC.

"Traiectoria eliptică, înclinarea joasă a orbitei, indică sistemul nostru solar ca origine, cel mai probabil din centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter."


×
Subiecte în articol: celiabinsk meteor origine