x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Au fost descoperite microplastice în zăpada din Antarctica

Au fost descoperite microplastice în zăpada din Antarctica

08 Iun 2022   •   11:31
Au fost descoperite microplastice în zăpada din Antarctica

În zăpada din Antarctica au fost descoperite microplastice, arată un studiu citat de dpa.

Microplasticele înseamnă orice fragment de plastic cu o lungime mai mică de cinci milimetri.

Au fost colectate mostre de zăpadă din 19 locuri de pe platforma de gheaţă Ross din Antarctica în anul 2019. Au fost descoperite în medie 29 de particule de microplastic pe litru de zăpadă topită. Densitatea acestora a fost de aproape trei ori mai mare lângă bazele ştiinţifice de pe Insula Ross, Baza Scott şi Staţia McMurdo.

"Este incredibil de trist, însă găsirea de microplastice în zăpada proaspătă din Antarctica evidenţiază gradul de poluare cu plastic chiar şi în cele mai îndepărtate regiuni ale lumii", a spus Alex Aves de la Universitatea din Canterbury, coordonatoarea studiului, publicat în revista ştiinţifică "The Cryosphere".

Dintre cele 13 tipuri diferite de plastic descoperite, cel mai frecvent a fost PET (polietilen tereftalat), folosit în fabricarea sticlelor de băuturi răcoritoare şi articole de îmbrăcăminte.

Se  crede că acestea ar fi zburat prin aer mii de kilometri dar și prezența oamenilor să fie cauza. 

"Este cu adevărat imposibil ca orice organism să evite acum impactul activităţii umane, asemănător cu felul în care toate mediile şi organismele sunt afectate de schimbările climatice determinate de om", a spus Olga Panto, cercetător principal la Institutul de Cercetare şi Ştiinţa Mediului.

 

×