x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Au fost identificate genele corelate veninului la trei specii de meduze

Au fost identificate genele corelate veninului la trei specii de meduze

01 Iul 2019   •   22:30
Au fost identificate genele corelate veninului la trei specii de meduze

Analiza genomului a trei specii de meduze diferite a identificat genele corelate veninului, ceea ce ar putea servi la dezvoltarea de antidoturi, potrivit unui studiu publicat luni de revista ştiinţifică GigaScience, citată de EFE.

Studiul, condus de un grup internaţional de cercetători, a descifrat genomul a trei tipuri diferite de meduze: Alatina alata, numită şi viespea de mare, Cassiopea xamachana, o meduza în formă de disc, şi Calvadosia cruxmelitensis, ale cărei terminaţii sunt în formă de cruce.

Experţii, în frunte cu profesorul de la Universitatea din Florida (SUA) Joseph Ryan, au examinat meduzele care prezintă o varietate de trăsături fizice şi diferite niveluri de toxicitate, ce poate merge de la urzicări locale la tulburări letale.

Ei au identificat o gamă de gene corelate veninului care oferă o bază pentru a explora evoluţia genei toxinei la meduze.

Potrivit experţilor, atacurile meduzelor provoacă mai multe decese pe an decât cele ale rechinilor, pisicilor de mare şi a şerpilor de mare toate la un loc.

Cu ajutorul acestui genom descifrat s-a putut compara conţinutul genetic al speciei de celenterate, încrengătură din care fac parte şi meduzele şi, în general, alte animale simple care trăiesc în mediul acvatic.

"Acest studiu extins oferă o viziune importantă asupra evoluţiei genomice a celenteratelor", a declarat expertul, potrivit căruia descifrarea genomului este foarte importantă pentru dezvoltarea de antidoturi şi de posibile medicamente.

Unele înţepături de meduze pot opri inima omului timp de 5 minute, astfel încât identificarea genei denumite CqTx poate aduce informaţii despre înţepăturile acestor meduze veninoase care pot fi letale. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: meduze venin