x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Avionul centenar stabileşte recordul de longevitate

Avionul centenar stabileşte recordul de longevitate

de Delia Zahareanu    |    31 Ian 2008   •   00:00

Belriot XI este o legendă a aviaţiei. La 100 de ani este încă perfect funcţional şi i-a încântat pe privitori la Campionatele Internaţionale de Acrobaţii Aeriene de la Al Ain, în Emiratele Arabe Unite cu zborul său

Belriot XI este o legendă a aviaţiei. La 100 de ani este încă perfect funcţional şi i-a încântat pe privitori la Campionatele Internaţionale de Acrobaţii Aeriene de la Al Ain, în Emiratele Arabe Unite cu zborul său, relatează site-ul Middle East Online. “Campionatele Internaţionale de Acrobaţii Aeriene de la Al Ain sunt o prezentare năucitoare a celor mai noi avioane şi aparate de zbor, care sunt duse până la limită în cascadorii uimitoare. Belriot XI a fost pionierul în acest domeniu acum un secol şi este minunat să poţi pilota un fragment de istorie a aviaţiei aici, la Al Ain, ca să le arăţi tuturor cum am ajuns astăzi la avioanele mo­derne care sunt expuse”, a declarat pilotul suedez Mikael Carlson. Suedezul a descoperit accidental avionul legendar într-un hangar în 1991 şi s-a ocupat de restaurarea lui completă. Prima dată, Belriot XI a zburat între Anglia şi Franţa, deasupra Canalului Mânecii, la 25 iulie 1909 în doar 36 de minute, după care în Libia în 1912 a efectuat primul looping, devenind astfel părintele aviaţiei acrobatice.

 

 

Stele mereu tinere

Două stele vechi dau naştere unei noi generaţii de planete, informează Space.com. Astronomii spun că este vorba despre două stele, din con­ste­laţiile Peşti şi Ursa Mare, a căror vârstă nu este cunoscută exact. Se presupune că au cel puţin câteva sute de milioane de ani şi că au dat deja naştere unei generaţii de planete. “Până acum vedeam formarea plane­telor ca fenomen ce se petrece atunci când stelele sunt foarte tinere şi în­fă­şurate în discuri de praf şi gaz, mate­rialul necesar pentru formarea plane­telor”, a declarat astronomul Carl Melis. Aparent, după câteva zeci de milioane de ani de la naşterea stelei, praful dispare complet şi nu se mai formează din nou în timpul vieţii stelei. Atunci cum pot aceste stele să producă noi planete? Una din supoziţiile astronomilor este aceea că împrumută praf şi gaz de la stelele tinere din jur.

 

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic