Cine este Conrad Haas? Un "guard de artilerie şi turnător de tunuri al Majestăţii sale imperiale şi regale romane a coroanei maghiare", după cum scrie el insuşi intr-un manuscris datat in 1529, la Sibiu.
Cine este Conrad Haas? Un "guard de artilerie şi turnător de tunuri al Majestăţii sale imperiale şi regale romane a coroanei maghiare", după cum scrie el insuşi intr-un manuscris datat in 1529, la Sibiu. Ce importanţă are documentul cunoscut astăzi sub numele de "Pars Archivi Cititas Cibernensis Varia II -37"? Nici mai mult nici mai puţin decăt că este printre primele texte din Romănia, dar şi din acea perioadă in intreaga Europă, in care se pun bazele primelor teorii despre rachete, deci implicit despre zbor şi prin extensie, despre zborul cosmic. Reportajul scris de Vasile Surcel, pe care ZOOM are deosebita plăcere de a vi-l propune in acest număr, vă invită intr-o lume de pe care autorul a indepărtat cu o migală de arheolog praful şi imperfecţiunile date de trecerea sutelor de ani şi a scos la iveală detalii inedite şi spectaculoase despre tradiţia studiului zborului in provinciile istorice romăneşti. "Este evident că opera tehnică a lui Conrad Haas n-a apărut din neant, căci el este urmaşul cătorva generaţii de «rachetişti» europeni medievali. Unicitatea contribuţiei sale constă in perfecţionările pe care le-a adus acestui domeniu spectaculos. Cea mai importantă este inventarea «rachetei in trepte», principiu constructiv folosit pănă in zilele noastre", scrie Vasile Surcel in materialul său despre rachetiştii din arhivele romăneşti.
Insă povestea nu se opreşte numai la Haas. Salt peste un secol, in biblioteca valahă, devenită deja celebră, a lui Constantin Cantacuzino Stolnicul (1650-1716). Inaltul demnitar din Ţara Romănească se delecta cu manuscrise rare pe care le colecţiona din călătoriile sale, cănd nu trebuia să fie prezent cu treburi la Curtea Domnească. Unul dintre acestea, achiziţionat probabil in perioada căt a locuit la Padova, in Italia, ii aparţine lui Evangelista Noni şi se intitulează "Trattato de fuochi artificiali per solennita a ricreationi. Delle fuochi artificali da guera". O lucrare dedicată in fapt aplicaţiilor practice militare ale rachetelor.
Aşadar, la graniţa dintre Apus şi Răsărit, tradiţia zborurilor este veche şi decelabilă in arhive. Romănii au fost interesaţi de zbor şi de metodele prin care acesta poate fi realizabil incă din secolele pe care istoria de pănă acum ni le-a prezentat ca pe o luptă continuă cu fiecare mare imperiu care şi-a trasat graniţele după interesele sale strategice. Insă pe cer, singura graniţă pe care au trasat-o arhivele rachetiştilor romăni a fost imaginaţia.