x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Bijuteria din inima Romei

Bijuteria din inima Romei

25 Oct 2007   •   00:00

După doi ani de laborioase restaurări, a fost redeschis de curănd Muzeul Forumului Imperial din centrul Romei. Mercati Traiani sau "Pieţele lui Traian" aparţin Forumului Imperial, care a beneficiat de lucrări de restaurare timp de de doi ani, aici fiind acum expuse noi obiecte descoperite in intervalul in care s-au desfăşurat lucrările, relatează presa italiană.

După doi ani de laborioase restaurări, a fost redeschis de curănd Muzeul Forumului Imperial din centrul Romei. Mercati Traiani sau "Pieţele lui Traian" aparţin Forumului Imperial, care a beneficiat de lucrări de restaurare timp de de doi ani, aici fiind acum expuse noi obiecte descoperite in intervalul in care s-au desfăşurat lucrările, relatează presa italiană. "Muzeul deţine obiecte simbolice aparţinănd fiecărui forum roman", a spus arheologul-şef Lucrezia Ungaro. De la Forumul lui Augustus pot fi văzute cariatide (coloane cu formă umană) şi două reproduceri din marmură a două statui celebre: Enea ducăndu-şi tatăl şi conducăndu-şi fiul, şi Romulus ţinănd un trofeu al unui rege invins. Tot aici sunt expuse statuetele dacilor, cuceriţi de impăratul Traian in 101-106 d.Hr., şi măna unei uriaşe statuete din marmură grecească a primului impărat, Colossus. Muzeul beneficiază de panouri multimedia şi reconstrucţii 3D, pentru ca vizitatorii să poată vizualiza edificarea forumurilor de către diferiţi impăraţi de-a lungul perioadei cuprinse intre anii 46 i.Hr. şi 113 d.Hr.

Muzeul din cadrul Forumului face parte din proiectul "Grande Campidoglio", proiect ce urmăreşte amenajarea unui complex de 60.000 de metri pătraţi, ce va include, pe lăngă Forumul Imperial, Colosseumul şi Capitoliul, scrie AFP.

Surprizele din Ierusalim

O echipă de arheologi care efectua lucrări de observare la Muntele Templului, in Ierusalim, a descoperit un nivel nou complet sigilat, care datează, se pare, din perioada Primului Templu, a informat Autoritatea pentru Antichităţi din Israel, preluată de cotidianul Jerusalem Post. Pănă in prezent, nu s-au efectuat lucrări de excavare in Muntele Templului, datorită faptului că este considerat cel mai sacru loc al religiei iudaice şi al treilea loc ca importanţă rituală pentru religia islamică, liderii spirituali ai celor două religii opunăndu-se lucrărilor de cercetare. Nivelul descoperit datează din secolele VIII-VI, i.Hr., şi a fost găsit la sfărşitul lunii august, iar arheologii au descoperit in teren tăbliţe ceramice şi oase de animale.

Moarte "prin vănătoare"

Un mister datănd de 3.000 de ani a fost in cele din urmă rezolvat. Cauza morţii lui Tutankamon a fost descoperită. Tănărul faraon a murit intr-un accident in timp ce participa la vănătoare, relatează cotidianul britanit The Independent, citănd declaraţiile celebrului arheolog egiptean Zahi Hawass. "Nu a fost omorăt, cum se credea pănă acum. A avut un accident in timp ce văna in deşert. Căderea din car i-a produs o fractură la picior şi cred că aşa a murit", completează Hawass. Identificarea unei fracturi la picior, care ar fi putut duce la septicemie, a fost făcută cu ajutorul unor teste recente utilizăndu-se aparatură sofisticată şi tomografii detaliate ale mumiei faraonului din dinastia a XVIII-a, a Regatului Nou in Egiptul antic.

Cimitir saxon in curtea şcolii

In Provincia Hampshire, sudul Angliei, in perimetrul terenului unei şcoli din Twyford, a fost descoperit recent un cimitir datănd din perioada cuceririlor saxone din Marea Britanie, relatează cotidianul local Hampshire Chronicle News. Descoperirea este cu atăt mai importantă cu căt confirmă primele date de menţionare istorică a aşezării, secolul VII. "Credem că mormintele datează din această perioadă, de acum 1.300 de ani", a declarat Paul McCulloch, conducătorul proiectului de excavare, de la Wessex Archaeology. Deşi construcţia unor săli noi de clasă a fost incetinită de descoperire, profesorii au fost incăntaţi să le poată oferii elevilor o lecţie "pe viu" despre perioada saxonă din istoria Marii Britanii, relatează Hampshire Chronicle News.

×
Subiecte în articol: arheo