x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Călătoriile suborbitale, la început

Călătoriile suborbitale, la început

de Anca Aldea    |    01 Aug 2010   •   00:00
Călătoriile suborbitale, la început

Filmele science-fiction ne fac să visăm fără încetare. Vestea turismului spaţial a venit prima dată (în 2001) din America şi, ulterior, tot mai multe companii din întreaga lume au început să-şi arate interesul pentru această afacere.



În timp ce şapte oameni de pe întreg Pământul au reuşit, începând din 2001, să zboare, la bordul navetelor Soyuz, pe Staţia Spaţială Internaţională, sute de semeni de-ai noştri visează că într-o bună zi vor putea contempla planeta dintr-un vehicul suborbital. Zborurile suborbitale - vehiculele se ridică până la cel mult 100-160 de kilometri - sunt mai accesibile marelui public, scrie presa americană. Cererea este mare, dar şi companiile (Space Adventures, Virgin Galactic, Starchaser, Blue Origin, XCOR AerospaceSpaceX şi multe altele) sunt ofertante.

Foarte aproape de rampa de lansare se află avionul spaţial Lynx, produs de compania californiană XCOR Aerospace din Mojave. Propulsată de patru motoare de rachetă, aeronava poate transporta un singur turist în spaţiul suborbital, până la o altitudine de circa 100 de kilometri. Zborul în sine durează aproximativ o jumătate de oră, iar turiştii care îşi doresc o asemenea experienţă ar trebui să aibă un cont frumuşel, biletul călătoriei fiind de 95.000 de dolari. Primul zbor ar putea avea loc anul viitor.

O aeronavă ceva mai încăpătoare este promisă de compania Planet Space din Chicago. Având o capacitate de opt locuri, avionul orbital Silver Dart (în traducere "Săgeata de argint") este, potrivit constructorilor săi, capabil să efectueze un zbor între New York şi Paris în numai 20 de minute. Americanii de la Space Adventures le propun pasionaţilor de senzaţii tari un fel de rachetă, care decolează pe verticală. Fiecare dintre cele două locuri ale vehiculului costă 102.000 de dolari. Constructorii companiilor aerospaţiale lucrează cot la cot cu cercetătorii pentru a oferi turiştilor cu dare de mână şansa de a experimenta trei până la şase minute în condiţii de lipsă a gravitaţiei, de a fotografia Pământul de deasupra lor şi de a se afla, chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp, mai aproape de stele.

×
Subiecte în articol: zoom