x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Campionii

Campionii

14 Feb 2008   •   00:00

Discovery vă oferă săptămâna aceasta un film documentar despre animalele campioane. Cele mai rapide, cele mai feroce, cele mai şirete, cele mai bune căţărătoare, cele mai puternice.

Discovery vă oferă săptămâna aceasta un film documentar despre animalele campioane. Cele mai rapide, cele mai feroce, cele mai şirete, cele mai bune căţărătoare, cele mai puternice.

 

 

Un sportiv de performanţă poate alerga cu 11 kilometri pe oră. În lumea animalelor, el nu s-ar califica la nici o olimpiadă. Pentru că, printre necuvântătoare, există unul şi mai rapid. De fapt, cel mai rapid: ghepardul. Un carnivor deosebit de feroce, specific zonelor de savană din Africa şi Asia de Sud. Documentarul Discovery îl prezintă mai degrabă ca pe “o armă mortală decât ca pe o pisică ucigaşă”. Cu picioare lungi şi musculoase, şiretul cu blană elegantă poate parcurge până la 120 de kilometri într-o oră.

 

PERFORMANŢE. Antilopele, suratele mai mici ale felinelor vitezomane, sunt mami­fere atât de rapide (96 de kilometri pe oră) şi atât de graţioase încât nu-ţi dai seama când dispar din raza ta vizuală. Din categoria performerilor prezentaţi în documentar face parte şi broasca zburătoare, care poate plana, dintr-un simplu avânt, până la 150 de metri. Deşi pare stângaci în mişcări din cauza volumului corpului său, cangurul poate alerga cu 65 de kilometri pe oră gra­ţie configuraţiei membrelor sale.

 

După ce s-a antrenat ani în şir, un halterofil poate ridica o greutate de 254 de kilograme, pe care o va menţine în aer doar câteva secunde. Ei bine, în natură, animalele sunt mult mai puternice, existând de pildă ma­mifere care pot ridica greutăţi de două ori mai mari decât volumului corpului lor.

 

CEI MAI... Primul loc la ca­tegoria “cel mai răbdător campion” din lumea necuvântătoarelor îl deţine leopardul, care nu numai că poate aştepta zile în şir până să-şi prindă prada, dar el este ca­pabil să alerge cu halca de carne în gură kilometri întregi pentru a găsi copacul potrivit în care să se ascundă de ceilalţi prădători.

 

Cele mai bune atlete la disciplina “echilibru la înălţime” sunt considerate caprele de munte şi şopârlele gecko, iar vietatea “cea mai petrecăreaţă” este uranguta­nul, care-şi petrece mai tot timpul legănându-se pe crăcile copacilor.

×
Subiecte în articol: zoom plus