x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cartierul nostru galactic e plin de Terre

Cartierul nostru galactic e plin de Terre

07 Feb 2013   •   11:29
Cartierul nostru galactic e plin de Terre
Astronomii au descoperit că 6% dintre stelele pitice roșii au planete locuibile, similar Pământului. Cea mai apropiată “nouă Terră” ar putea fi la numai 13 ani-lumină de noi.

Folosindu-se de datele telescopului spațial Kepler, astronomii de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică (CfA), au descoperit că 6% din stelele roșii pitice au planete habitabile similare Pământului.

Din moment ce aceste stele sunt cele mai întâlnite în galaxia noastră, cea mai apropiată planetă similară Pământului ar putea fi la doar 13 de ani-lumină distanță, o estimare bazată pe distribuția acestori stele în galaxia noastră.

„Am crezut că va trebui să căutăm pe distanțe vaste ca să găsim o planetă similară Pământului. Acum realizăm că un alt Pământ este probabil în propria noastră curte, așteptând să fie descoperit”, a spus Courtney Dressing, de la CfA.

Stelele pitice roșii sunt mai mici, mai reci și mai puțin strălucitoare decât Soarele nostru. O pitică roșie obișnuită are doar o treime din dimensiunea Soarelui și este de 1.000 de ori mai puțin strălucitoare. De pe Pământ, piticile roșii nu pot fi văzute cu ochiul liber.

Vezi care este cea mai strălucitoare stea de pe cerul nopții

În ciuda acestui lucru, piticele roșii sunt o țintă ideală pentru a căuta planete similare Pământului. Aceste stele reprezintă 75% din totalul sorilor din Calea Lactee. Semnalul unei planete care tranzitează prin fața stelei este mai puternic pentru că steaua însăși este mai mică și planeta blochează mai mult din discul acesteia.

Dressing a identificat 95 de candidați planetari care orbitează pitice roșii. Asta a implicat faptul că cel puțin 60% din aceste stele au planete mai mici ca Neptun. Totuși, majoritatea nu au dimensiunea sau temperatura potrivită pentru a fi considerate similare Terrei. Trei candidați planetari au avut caracteristicile potrivite, deci, statistic, înseamnă că 6% din toate stelele pitice roșii ar trebui să aibă o planetă similară Terrei.

Vezi care este cea mai apropiată exoplanetă de noi

O asemenea lume ar fi diferită de cea a noastră. Orbitarea atât de apropiată de steaua ei ar însemna că planeta nu se rotește în jurul propriei axe. În ciuda acestui fapt, asta nu înseamnă că planeta nu poate găzdui forme de viață, din moment ce o atmosferă destul de groasă sau un ocean destul de adânc ar putea transporta căldura în jurul planetei. Și în timp ce planetele pitice roșii emit unde puternice de lumină ultravioletă, o armosferă poate proteja viața pe suprafața planetei. „Nu ai nevoie de o clonă a Pământului pentru existența vieții”, a spus Dressing.

Din moment de stelele pitice roșii trăiesc mult mai mult decât stelele similare Soarelui, această descoperire indică posibilitatea ca viața de pe o asemenea planetă să fie mult mai bătrână și mai evoluată decât formele de viață de pe Pământ. 

Nu rata noul număr BBC Science World România – Noua revoluție cuantică!
 
Mai multe amanunte pe www.3dots.ro

×