x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cărţile de joc

Cărţile de joc

24 Apr 2008   •   00:00

Aspectul lor s-a schimbat pe parcursul a zece secole, iar jocurile care le utilizează s-au diversificat din ce în ce mai mult, scopul lor este însă acelaşi – amuzamentul.

 

 
Deşi fac parte din categoria obiectelor ale căror origini sunt încă necunoscute, cărţile de joc par a fi apărut, aşa cum poate mulţi s-ar fi aşteptat, în China, undeva în perioada dintre secolele al XI-lea şi al XIII-lea. Sir William Henry Wilkinson (1858-1930), expert britanic în sinologie (ştiinţă care studiază istoria, limba şi cultura chineză – n.r.) sugera că primele cărţi ar fi fost bani de hîrtie, care erau în acelaşi timp şi instrumentele de joc, şi miza în sine a jocului. Unii istorici presupun că plăcuţele jocului de mahjong sau cele ale domino-ului provin de la primele cărţi de joc pe care chinezii le foloseau încă din secolul al XI-lea.

 

RåSPÎNDIRE. Potrivit unor istorici, cărţile de joc au ajuns în Europa cel mai probabil la sfîrşitul secolului al XIV-lea, fiind aduse de mamelucii egipteni şi avînd o formă asemănătoare celor din zilele noastre. Într-un pachet existau 52 de cărţi care conţineau patru simboluri (iatagane, bastoane, cupe şi monede). Fiecare dintre acestea avea o serie de pînă la zece cărţi şi trei figuri abstracte cu nume ale funcţiilor de conducere din ierarhia militară.

 

CONFECŢIONARE. Primul material folosit la confecţionarea cărţilor de joc a fost lemnul gravat, ale cărui modele erau evidenţiate cu vopsea. Ulterior, la începutul secolului al XV-lea, această tehnică a fost înlocuită cu cea a gravurii imprimată pe hîrtie. Simbolurile preluate de la mameluci au evoluat diferit, în funcţie de valorile europene, funcţiile militare egiptene căpătînd acum denumiri precum “rege” sau “cava­ler”. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi cu modelul numeral al cărţilor de joc. În Germania există şi astăzi cărţi de joc cu model specific al culorilor – inimă, ghindă, clopot şi frunză – datînd din se­colul al XV-lea, în timp ce mode­lul cunoscut în întreaga lume – cupă, caro, pică şi treflă – a fost inventat de francezi, la sfîrşitul aceluiaşi secol.

 

 

 

Jokerul a fost inventat în anul 1865 de americanul Samuel Hart pentru jocul de cărţi Euchre şi s-a răspîndit în Europa în acelaşi timp cu jocul de poker. El se regă­seşte şi în cărţile de tarot sub numele Nebunului, repre­zentînd lipsa de pre­judecăţi şi de griji

 

 

 

Jocul de tarot a fost inventat în secolul al XV-lea în Italia. Acest lucru arată că nomazii ghicitori au început să folosească destul de tîrziu cărţile de tarot. Cel mai vechi pachet de cărţi folo­site la tarot datează de la jumă­tatea se­colului al XV-lea şi a aparţinut familiei Visconti-Sforza

×
Subiecte în articol: cărţi dosarele sapiens