x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Casa cu fantome

Casa cu fantome

16 Noi 2007   •   00:00

Dr Richard Wiseman, un psiholog din Marea Britanie, care a studiat serios apariţiile fantomatice, şi-a propus să construiască o casă băntuită, in care fenomene infricoşătoare să inceapă la comandă. Psihologul de la Universitatea din Hertfordshire este de părere că explicaţia fantomelor constă intr-o combinaţie in care intră frica, schimbările de temperatură, cămpurile electromagnetice şi infrasunetele.


EXPERIENŢE DE LABORATOR. In opinia lui, casele băntuite sunt construite in zone cu anomalii magnetice, in apropierea cărora se găsesc surse, naturale sau artificiale, de cămpuri electrice şi de sunete de joasă frecvenţă, situate la limita inferioarăa sensibilităţii urechii omeneşti. El a efectuat o serie de experienţ e de laborator, care sugerează că infrasunetele şi anumite tipuri de cămpuri electromagnetice pot induce o senzaţie de disconfort, ba chiar şi halucinaţii. Pentru o persoană care crede in stafii, toate acestea pot genera convingerea că asistă la apariţia unor fantome, mai ales dacă se află intr-o casă care poate inspira prezenţa acestora, măcar prin aspect, dacă nu şi prin istoricul său.


INFRASUNETE. Tocmai de aceea, dr Richard Wiseman vrea să ridice din temelii o casă ce prezintă toate caracteristicele uneia băntuite. Podelele şi pereţii vor ascunde generatoare de cămpuri electromagnetice şi infrasunete, iar in spatele tablourilor se vor afla ventilatoare ce vor trimite, din cănd in cănd, curenţi de aer rece. Nimic nu va fi lăsat la voia intămplării. Arhitectura, mobilierul, zugrăveala, totul va fi elaborat in aşa fel incăt să inspire teamă, restul urmănd să fie făcut de aparatura electronică. "O astfel de casă, in care totul va fi sub control, ne poate ajuta să obţinem rezultate ştiinţifice importante. Ea s-ar putea bucura, de asemenea, de o publicitate imensă şi totodată să intre in istorie", a declarat dr Wiseman, plin de incredere şi optimism. Deocamdată insă caută finanţatori dispuşi să contribuie, alături de el, la construcţia casei cu fantome in dotare.

×
Subiecte în articol: mistere ştiinţă