x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cea mai apropiată stea asemănătoare soarelui are 5 planete, una aflată în zona locuibilă

Cea mai apropiată stea asemănătoare soarelui are 5 planete, una aflată în zona locuibilă

19 Dec 2012   •   13:55
Cea mai apropiată stea asemănătoare soarelui are 5 planete, una aflată în zona locuibilă
Sursa foto: RoPACS

Cea mai apropiată stea asemănătoare Soarelui, Tau Ceti, are cinci planete, una dintre ele având orbita într-o zonă în care există condiţii de apariţie a vieţii aşa cum există pe Pământ, a anunţat o echipă de astronomi în revista "Astronomy & Astrophysics".

Cele cinci planete au toate mase mai mari ca ale Pământului, unele fiind de două ori mai mari, altele de şase ori. Planeta aflată în zona locuibilă, unde există condiţii pentru găzduirea apei lichide, implicit a apariţiei vieţii, are de cinci ori masa Pământului. Sistemul solar se află la 12 ani lumină de soarele nostru.

Planetele au fost detectate măsurându-se variaţiile de intensitate a luminii stelei, generate de trecerea planetelor prin dreptul ei. Metoda este una complicată, dat fiind că luminozitatea unei stele se schimbă din cauza a mai multor factori, însă metoda a fost rafinată pentru a se detecta schimbările generate de trecerea planetelor.

James Jenkins, unul dintre astronomii implicaţi în detectarea planetelor, spune că în viitorul apropiat se vor putea culege date despre compoziţia şi atmosfera planetelor.

"Tau Ceti este o stea foarte apropiată de noi şi e destul de luminoasă aşa încât, în viitorul apropiat, am putea să studiem chiar atmosfera planetelor. Planetele descoperite orbitând stelele asemănătoare soarelui ne arată că sistemele solare sunt un lucru comun în galaxia noastră", a spus Jenkins.

"Această descoperire ne confirmă bănuielile, şi anume că aproape fiecare stea are planete, iar galaxia ar putea fi plină de planete asemănătoare Pământului. Sunt peste tot şi sunt şi în apropierea noastră", a declarat şi profesorul Steve Vogt, de la Universitatea California, şi el implicat în proiect.

Cele cinci planete au orbite care înconjoară steaua Tau Ceti în 14 zile (cea mai apropiată) sau 640 de zile (cea mai îndepărtată). Planeta denumită HD 10700e orbitează Tau Ceti la jumătatea distanţei dintre Pământ şi Soare, însă, pentru că Tau Ceti este mai mică şi mai puţin strălucitoare decât Soarele nostru, condiţiile de temperatură sunt similare cu cele de pe Pământ.

Nu se ştie, încă, dacă planetele sunt solide, ele putând fi formate din gaze sau gheaţă, dat fiind că Tau Ceti are o concentraţie mică de fier, lucru care nu favorizează formarea planetelor telurice.

Dată fiind stabilitatea stelei, precum şi asemănarea cu soarele nostru, Tau Ceti este una dintre ţintele programului Search for Extra-Terrestrial Intelligence (SETI), care are ca scop comunicarea prin unde radio cu speciile extraterestre inteligente. 

×
Subiecte în articol: tau ceti planete tau ceti