După ce a fost descoperită, statuia reginei egiptene Nefertiti a intrat in custodie germană, insă egiptenii doresc "s-o inchirieze", pentru inaugurarea unui muzeu langă piramide. Nemţii insă nu se lasă uşor.
Regina antichităţii dezbină muzeele
După ce a fost descoperită, statuia reginei egiptene Nefertiti a intrat in custodie germană, insă egiptenii doresc "s-o inchirieze", pentru inaugurarea unui muzeu langă piramide. Nemţii insă nu se lasă uşor.Cearta generată de cine are drept legal asupra statuii legendarei Nefertiti trimite unde de şoc in muzeele germane şi egiptene. Pentru fastuoasa inaugurare a Marelui Muzeu Egiptean pe platoul de la Gizeh, langă marile piramide, preconizată pentru 2012, autorităţile egiptene, in speţă Consiliul Suprem pentru Antichităţi, au solicitat Muzeului Egiptean de la Berlin măcar "inchirierea" ei pentru a marca ceremoniile noului monument. "Le vom face viaţa un coşmar acestor muzee. Va fi un război ştiinţific", declară infuriat de refuzul colegilor germani celebrul arheolog Zahi Hawass, şeful autorităţii egiptene pentru antichităţi, citat de cotidianul britanic The Times.
DISCORDIA. Descoperirea lucrării de artă, datand de acum 3.400 de ani şi infăţişand-o pe preafrumoasa soţie a faraonului rebel Akhenaton, se datorează arheologului german Ludwig Borchardt, care, in timpul unor săpături efectuate in 1912, a dat peste statuie. Ea a intrat in custodia statului german deşi egiptenii au revendicat in permanenţă dreptul de proprietate asupra bustului. După ce conducerea Muzeului Egiptean din Berlin le-a comunicat celor de la Consiliul Suprem de Antichităţi refuzul de a o inchiria pe Nefertiti, Zahi Hawass le-a expediat nemţilor un ultimatum, ameninţandu-i ca nu va mai organiza niciodată expoziţii de antichităţi egiptene in Germania.
PROIECT PENTRU 2012 | ||
|
|
UNICAT "Nefertiti nu este o vedetă pop care să pornească pur şi simplu in turneu. Ea a fost donată muzeului de stat de James Simon, in 1920, care a sponsorizat săpăturile lui Borchardt. Este găzduită, nu asimilată. Ea işi păstrează specificul şi unicitatea sa, dar locul ei este aici" Dietrich Wildung directorul Muzeului Egiptean, Berlin |
Citește pe Antena3.ro