x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cel mai MISTERIOS manuscris medieval a fost DECRIPTAT. "Textul este UNIC. Nu există scrieri similare!" (VIDEO)

Cel mai MISTERIOS manuscris medieval a fost DECRIPTAT. "Textul este UNIC. Nu există scrieri similare!" (VIDEO)

21 Feb 2015   •   10:28
Cel mai MISTERIOS manuscris medieval a fost DECRIPTAT. "Textul este UNIC. Nu există scrieri similare!" (VIDEO)

După zeci de ani în care numeroşi cercetători şi criptografi au încercat să descifreze manuscrisul Voynich, un om de ştiinţă britanic susține că a reușit, în premieră, să decodifice câteva cuvinte din textul cărții.

Manuscrisul datează din jurul anilor 1404-1438, însă acesta a fost necunoscut timp de 500 de ani, fiind descoperit în 1912, atunci când un anticar numit Wilfrid Voynich l-a cumpărat, alături de alte publicaţii vechi, din Italia.

Pe baza analizei ilustraţiilor, manuscrisul pare să fie o carte ştiinţifică, cu remedii pe bază de plante, desene astronomice şi ilustraţii detaliate. Cartea, scrisă într-o scriere necunoscută şi indescifrabilă, conţine 240 de pagini, cu anumite pagini lipsă, experţii fiind de părere că manuscrisul avea iniţial aproximativ 272 de pagini.

Stephen Bax, profesor de lingvistică aplicată la Universitatea Bedfordshire, susține că a folosit analiza lingvistică pentru a încerca să descifreze manuscrisul literă cu literă. "Am pornit de la ideea de a identifica substantivele proprii din text, urmând abordările mai vechi care au dus la succesul descifrării hieroglifelor egiptene şi a altor scrieri misterioase, şi am folosit apoi acele substantive pentru a descifra parţial manuscrisul. Cartea are foarte multe ilustraţii reprezentând stele şi plante. Am putut identifica unele dintre acestea şi numele lor, studiind manuscrise botanice redactate în arabă şi în alte limbi, şi apoi am început decodificarea, cu unele rezultate foarte interesante", a spus Bax conform Daily Mail.

Printre  cuvintele identificate se numără cel ce denumeşte constelaţia Taurul, alăturat unui desen ce reprezintă şapte stele, care ar putea fi Pleiadele şi cuvântul KANTAIRON, scris lângă desenul ce reprezintă o plantă numită ţintaură, o plantă medicinală binecunoscută şi utilizată în Evul Mediu.

Prof. Bax susţine că a mai recunoscut cuvintele ce denumesc plante ca ienupăr, coriandru, spânz, bumbac, negrilică, şofran, precum şi cuvântul Chiron (numele unui corp ceresc, în astrologie).

Manuscrisul Voynich poate fi studiat online, pe site-ul
Beinecke Rare Book and Manuscript Library din cadrul Universităţii Yale.



Cele mai citite articole:

ULUITOR! Ce au detectat, ÎN PREMIERĂ, cercetătorii NASA. "Are o energie mai mare decât cea emisă de un trilion de sori!" (VIDEO)
Cum îşi dau intelectualii nevestele la schimb. Exclus graşii, agramaţii, bădăranii şi cocalarii
SECRETUL DIN CRIPTĂ! Ce au descoperit arheologii într-o CAPELĂ construită în 1520, pe vremea Dinastiei Tudorilor (VIDEO)
SPLENDOARE. A îngheţat Cascada Niagara! Vezi IMAGINI SENZAŢIONALE care-ţi taie răsuflarea (VIDEO)
SCANDAL DE PROPORȚII la Berlin. Ce au folosit militarii germani în loc de mitraliere, în timpul unui exerciţiu NATO din Norvegia (VIDEO)
Tară întreagă, în stare de ŞOC. Gestul inexplicabil făcut de această tânără superbă a cutremurat milioane de oameni
■ 
MĂRTURIE ŞOCANTĂ. Cartier din Bucureşti, lovit de un MARE BLESTEM! "Sunt zeci de suflete acolo, jos, care ne cheamă"


×