Charles Glover Barkla s-a născut în iunie 1877 în Lancashire, Anglia, în casa lui J.M. Barkla, secretar al companiei Atlas Chemical
Charles Glover Barkla s-a născut în iunie 1877 în Lancashire, Anglia, în casa lui J.M. Barkla, secretar al companiei Atlas Chemical. Şi-a început educaţia la Institutul din Liverpool, apoi a urmat Colegiul Universitar din aceeaşi localitate, unde a studiat, începând din 1894, matematica şi fizica. Patru ani mai târziu a absolvit colegiul, iar în 1899 şi-a obţinut masteratul. În 1851 şi-a îndreptat atenţia asupra Colegiului Trinity, Cambridge, şi a lucrat alături de J.J. Thompson în laboratorul Cavendish.
CARIERĂ. Între anii 1905 şi 1909, Barkla a profesat în diverse posturi, de la demonstrator, lector asistent, până la lector special în electricitate avansată. Din anul 1909 i-a luat locul profesorului H.A. Wilson la Universitatea din Londra, obţinând titlul de “Wheatstone Professor in Phisics”. În anul 1913, Charles Barkla a acceptat postul de conducere al catedrei de Filosofie Naturală de la Universitatea din Edinburgh. Şi-a păstrat acest post până la moartea sa, în 1944. A fost membru al Societăţii Regale şi a primit numeroase titluri onorifice. A primit titlul de “Bakerian Lecturer” din partea Societăţii Regale în 1916, iar în anul următor a fost decorat cu Medalia Hughes.
VIAŢĂ PRIVATĂ. Când nu lucra în laborator, Barkla se recrea cântând. Vocea sa baritonală servea şi în corul “King’s College Chapel Choir”. Era de asemenea şi un împătimit al golfului. Charles Glover Barkla s-a căsătorit în 1907 cu Mary Esther. Au avut împreună doi fii şi o fiică. Fiul cel mic, locotenent de zbor Michael Barkla, a căzut la datorie în 1943.
Radiaţia Röntgen
Primele cercetări ale lui Barkla urmăreau velocitatea undelor electrice de-a lungul firelor. În 1902 şi-a început investigaţiile în ceea ce priveşte radiaţia Röntgen, cercetări ce aveau să-i ocupe întreaga viaţă. A descoperit polarizarea razelor X, un rezultat experimental deosebit de important, care arată că razele X erau asemănătoare luminii obişnuite. Barkla a realizat contribuţii valoroase la cunoştinţele actuale asupra absorbţiei şi acţiunii fotografice a razelor X. În lucrările sale ulterioare a demostrat relaţia dintre radiaţia X caracteristică şi radiaţia corpusculară care o însoţeşte. A arătat, de asemenea, aplicabilitatea şi limitarea teoriei cuantice în relaţie cu radiaţia Röntgen. Rezultatele descoperirilor sale sunt înregistrate în numeroase lucrări, apărute, de cele mai multe ori, în publicaţia Societăţii Regale ”Transactions and Proceedings”.
În 1917, Charles Glover Barkla primea Premiul Nobel pentru Fizică, pentru recunoaşterea întregii sale munci de cercetare şi pentru descoperirea radiaţiei Röntgen caracteristică elementelor. Era recunoscut şi pentru calităţile sale deosebite de xaminator în fizică.
CV
Data naşterii: 7 iunie 1877
Locul naşterii: Widnes, Lancashire, Marea Britanie
Carieră:
1898 – a absolvit Colegiul Universitar din Liverpool;
1851 – a început cercetările la Laboratorul Cavendish al Trinity College, Cambridge, alături de J.J. Thompson;
1909 – devine profesor de fizică la Universitatea din Londra;
1913 – s-a ocupat de catedra de filosofie naturală la Universitatea din Edinburgh;
1917 – câştigă Premiul Nobel pentru Fizică;
23 octombrie 1944 – încetează din viaţă la Braidwood, Edinburgh, Marea Britanie.
1905-1909 – a lucrat ca demonstrator, lector asistent în fizică şi lector special în electricitate avansată