x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ciocnirea dintre Caleea Lactee şi Andromeda este inevitabilă...peste 4 miliarde de ani

Ciocnirea dintre Caleea Lactee şi Andromeda este inevitabilă...peste 4 miliarde de ani

de Mediafax    |    01 Iun 2012   •   16:53
Ciocnirea dintre Caleea Lactee şi Andromeda este inevitabilă...peste 4 miliarde de ani

O coliziune cataclismica intre galaxia noastra, Calea Lactee, si galaxia Andromeda este inevitabila, insa ea se va produce abia peste patru miliarde de ani, potrivit previziunilor facute publice de cercetatorii de la NASA.

"Modelul nostru corespunde statistic unei coliziuni frontale intre galaxia Andromeda si Calea Lactee", a explicat Roeland van der Marel, un astrofizician de la Space Telescope Science Institute din Baltimore, care a tras aceasta concluzie dupa mmasurarea vitezei si a directiei de deplasare a Andromedei, operatiune efectuata cu ajutorul telescopului spatial Hubble.

Andromeda, sau M31, se afla in prezent la circa 2,5 milioane de ani-lumina (aproximativ 25.000 de miliarde de kilometri) si se indreapta spre Calea Lactee, ca urmare a fortelor gravitationale exercitate de cele doua galaxii, dar si a materiei negre invizibila, care le inconjoara.

Desi Andromeda se apropie de galaxia noastra de 2.000 de ori mai repede, ea va avea nevoie de 4 miliarde de ani inainte de a intra in coliziune cu Calea Lactee.

In plus, simularile computerizate realizate pe baza datelor furnizate de Hubble arata faptul ca vor mai trece alte 2 miliarde de ani, dupa "intalnirea" dintre cele doua galaxii, pentru ca fuziunea lor sa fie completa.

Va rezulta o singura galaxie, de forma eliptica - o forma intalnita mai des in universul nostru apropiat, au explicat aceiasi savanti.

Calea Lactee, care este o galaxie plata, va iesi din aceasta coliziune complet transformata.

Soarele se va afla intr-o noua regiune a galaxiei, dar Terra si sistemul nostru solar nu sunt in pericol sa fie distruse, au precizat oamenii de stiinta.

Chiar daca cele doua galaxii vor fuziona, stelele pe care ele le contin sunt foarte indepartate unele de altele si este posibil ca ele sa nu se ciocneasca in timpul acestei "intalniri galactice".

Stelele se vor deplasa insa si se vor regasi pe orbite diferite, in raport cu noul centrul galactic. Simularile arata ca Sistemul Solar va fi si el probabil impins si mai departe de centrul galaxiei in raport cu pozitia lui actuala.

Parca pentru a complica si mai mult acest fenomen, micuta galaxie a Triunghiului (M33), care insoteste galaxia Andromeda, se va alatura ulterior acestei fuziuni galactice si va intra in coliziune cu "surorile" ei mai mari. Exista si o mica sansa ca M33 sa se ciocneasca mai intai cu Calea Lactee, sustin astrofizicienii.

×
Subiecte în articol: andromeda ciocnire calea lactee