x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Comoară uimitoare, descoperită în India

Comoară uimitoare, descoperită în India

de Anca Aldea    |    05 Iul 2011   •   13:08

Saci cu sute de mii de monede de aur, cu diamante si tone de bijuterii din pietre pretioase, cu mii de statui din aur masiv reprezentand zei si zeite au fost gasite intr-un templu din sudul Indiei, fascinanta comoara fiind estimata la 22 de miliarde de dolari (circa 14 milioane de euro). Au fost gasite mii de smaralde, rubine, safire, perle, lanturi de peste cinci metri lungime din aur pur etc. Sase incaperi subterane pline ochi cu bogatii. Sapte ceretatori au patruns in pivnitele templului si au atins minunatiile, scrie Le Monde, care citeaza site-ul Commodityonline.com.

Daca estimarea nu s-ar fi ridicat la aceasta suma-record, stirea nu ar fi avut o atat de mare importanta, deoarece majoritatea templelor si altarelor de rugaciune din India ascund astfel de minunatii, afirma specialistii, citati de presa internationala.

Indienii spun ca aceasta comoara era ascunsa in sase incaperi secrete in templul aflat in centrul orasului Thiruvananthapuram (capitala statului Kerala), unele dintre ele ramanand nedeschise timp de mai bine de 150 de ani. Stirea a facut inconjurul lumii intr-o clipita, iar descoperirea in sine – rezultata in urma unei decizii a Curtii Supreme din Kerala care a ordonat deschiderea incaperilor de la demisolului templului – a creat o serie de probleme in aceasta parte a lumii, unde birocratia si coruptia se afla la un nivel alarmant. Ieri, autoritatile din statul Kerala – pe teritoriul caruia se afla templul sus-amintit, numit Padmanabhaswamy si inchinat zeului hindus Vishnu, - au inceput sa aiba noi batai de cap, pentru care au fost nevoite sa detaseze la fata locul zeci de politisti pentru a-i tine pe hoti la distanta pana cand se va decide cine va avea responsabilitatea de a pazi si gazdui comoara.

Minunatiile gasite in "maruntaiele' templului dateaza din secolul al XVI-lea si, se pare, provin de la darurile pe care credinciosii le duceau la templu pentru a obtine tot ceea ce-si doreau. Potrivit unor experti, unele dintre obiectele descoperite la Padmanabhaswamy ar putea constitui parte din averea familiei care a condus odinioara regatul Travancore.

Un oficial local, P.T. Chacko, a declarat marti ca statul Kerala nu va cere nici un drept asupra comorii, deoarece "aceasta a fost donata templului de catre discipoli si credinciiosi'. El a precizat ca urmasii familiei regale Travancore ar putea sa-si ceara drepturile de proprietate asupra acestor bogatii, deoarece ea detine inca dreptul de administrare a templului, noteaza presa indiana. Mai multe personalitati de pe scena politica din Kerala, precum si cativa judecatori sunt de parere ca aceasta comoara uluitoare ar trebui vanduta si, cu banii obtinuti, sa se mareasca bugetul statului, in beneficiul populatiei. Decizia privind dreptul de proprietate asupra bogatiilor din templu va fi luata de Curtea Suprema din Kerala.

×